P r o c u r o r i i DIICOT şi ofiţerii BCCO Ploieşti au descins ieri la d o m i c i l i i l e membrilor grupării, dar şi la mai multe societăţi comerciale din Prahova, Bucureşti şi alte judeţe, însă nu au dat chiar de urma lui Florian Walter, considerat liderul grupării infracţionale, formată din 23 de membri.
Aceştia, dar şi alte 20 de persoane au fost aduse pentru audieri la sediul DIICOT din Ploieşti, fiind acuzate că au prejudiciat statul cu peste 18 milioane de euro în doar doi ani.
“Suma de 14 milioane de euro provine numai din spălarea de bani. Practic, reţeaua coordonată de Florian Walter presta servicii de salubritate, dar folosea forţă de muncă la negru. În acte apărea că a închiriat lucrători de la alte firme, iar după ce contractele erau plimbate prin mai multe societăţi, banii se întorceau la lider, în sacoşă”, a declarat ofiţerul BCCO Ploieşti Mihai Vasile.
L-a scos din ţară pe Mihai Necolaiciuc
Percheziţii au avut loc şi la domiciliul lui Nicolae Capră, din localitatea prahoveană Găgeni, acesta fiind însă arestat deja în alt dosar de evaziune fiscală. Între timp, Florian Walter a fost dat în consemn la frontieră, iar pe numele lui va fi emis un mandat de arestare în lipsă. Personajul principal al poveştii, care a fugit acum de anchetatori, e un afacerist care s-a îmbogăţit imediat după Revoluţia din 1989.
Averea şi-a construit-o din contractele cu statul, iar, ca să câştige mai mult, inclusiv de pe urma curăţeniei în bazele miliare ale SUA din România, şi-a schimbat numele din Bucşă în Walter.
Mişcarea, descrisă în amănunt de presă în 2009, ar fi fost făcută pentru a ascunde faptul că, la acea vreme, era urmărit penal. Lucru care, în opinia americanilor, ar fi fost de nepermis pentru o colaborare. Ba mai mult, omul de afaceri a recunoscut faptul că el a fost cel care l-a scos din ţară cu autoturismul pe Mihai Necolaiciuc, fostul boss de la CFR, pentru ca acesta să nu mai poată fi găsit de autorităţile care-l urmăreau pentru infracţiuni economice.