Cele mai căutate domenii de viitori afaceriști români sunt cele precum, trasnporturile rutiere de mărfuri, lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, întreținerea și repararea autovehiculelor și comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

În aceste domenii sunt înființate câte peste 1.000 de firme SRL-D. Acestea sunt urmate de restaurante, saloane de coafură și magazine alimentare, cu câte peste 800 de firme debutante în fiecare domeniu.

Antreprenoriatul nu este pentru oricine

Potrivit unui studiu recent al EY România, doar patru din zece antreprenori au un venit lunar situat sub 500 de euro, în timp ce 11% depășesc nivelul de 2.000 euro pe lună. În România, venitul mediu net în luna noiembrie 2015 s-a ridicat la 432 euro pe lună.

Cei mai mulți antreprenori aflați la început de drum dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România. Conform unui studiu Eurofound, angajații români au lucrat în anul 2014 cel mai mult dintre angajații Uniunii Europene, numărul de ore lucrate ajungând la 41 pe săptămână. Deși cei mai mulți dedică 10 ore propriei afaceri, 27% dintre antreprenori depășesc limita celor zece ore, unii dintre aceștia ajungând chiar la 18 ore de muncă în fiecare zi.

Problemele cu statul

Birocrația a fost indicată de către antreprenorii de startup ca fiind cel mai important obstacol în dezvoltarea unei afaceri în România. Neclaritățile legislative, lipsa de informații, legislația stufoasă – sunt doar câteva aspecte semnalate de antreprenorii de startup ce sunt corelate cu fenomenul birocrației.

În topul obstacolelor identificate de antreprenori, atât maturi cât și aflați la început de drum, intră de asemenea aspectele fiscale, accesul dificil la finanțare și lipsa educației antreprenoriale.

În mod specific în domeniul fiscalizării, scăderea impozitării muncii – atât pentru angajați, cât și pentru angajatori (78%), simplificarea reglementărilor și taxării startup-urilor (78% dintre răspunsuri) și scăderea impozitării veniturilor startup-urilor (74%) sunt cele mai importante măsuri din perspectiva antreprenorilor pentru a îmbunătăți mediul de reglementare și fiscal pentru startup-uri.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News