Oamenii de știință, de la Universitățile din Oxford și Edinburgh, au comparat nivelurile de afecțiuni neurologice observate într-o lună de la primul doză de vaccin cu cele observate în decurs de o lună de la un test pozitiv de coronavirus.

Ei au acordat o atenție sporită asupra unei afecțiuni rare numită Sindromul Guillain-Barre (GBS), cunoscută a fi asociată cu anumite boli infecțioase și legată de alte vaccinuri. GBS provoacă inflamația nervilor și poate duce la amorțeală, slăbiciune și durere, de obicei la picioare, mâini și membre și se poate răspândi la piept și față.

Afecțiunea poate fi tratată și majoritatea oamenilor își revin în cele din urmă complet, dar poate să provoace și forme foarte grave și chiar să pună viața în pericol pentru unii.

Potrivit studiului, au existat, în urma primei doze de vaccin, 38 de cazuri suplimentare, față de riscul estimat inițial, de GBS pentru fiecare 10 milioane de adulți care s-au vaccinat cu AstraZeneca și 60 de cazuri suplimentare de accident vascular cerebral hemoragic pentru fiecare 10 milioane de adulți care s-au vaccinat Pfizer.

În schimb, în rândul persoanelor care s-au infectat cu virusul, au existat aproximativ 145 de cazuri suplimentare de GBS la 10 milioane cu un test pozitiv, 123 de cazuri suplimentare de inflamație a creierului, cum ar fi encefalită, meningită și mielita, la 10 milioane de oameni.

De asemenea au fost constate și 163 de cazuri suplimentare de tulburări asemănătoare miasteniei, afecțiuni imunitare care afectează nervii și mușchii, la 10 milioane de oameni.

A fost constatat, de asemenea, un risc crescut de sângerare la nivelul creierului în primele șapte zile după un test Covid pozitiv, dar riscurile au revenit la un nivel de bază normal în decurs de o lună.

Cercetătorii și-au repetat studiul pe o populație mai mică de adulți vaccinați din Scoția și au găsit aceeași legătură între GBS și vaccinul AstraZeneca. În schimb, rata de risc nu s-a mai menținut când vine vorba de vaccinul produs de Pfizer.

Beneficiile depășesc riscurile

Oamenii de știință urmează să efectueze mai multe cercetări pentru a determina de ce apar aceste conexiuni între afecțiunile neurologice și virus.

„Mesajul cu adevărat important este că acestea sunt evenimente neurologice foarte rare care ar putea fi asociate cu vaccinul”, a declarat profesorul Julia Hippisley-Cox, de la Universitatea din Oxford. „Dar există dovezi copleșitoare ale eficacității vaccinului împotriva bolilor grave”.

„De asemenea, lucrez ca medic generalist și vrem să ne asigurăm că oamenii fac vaccinul și rapelul și, făcând asta, vom proteja sănătatea națiunii în cel mai bun mod posibil”, completează ea.

Profesorul Peter Openshaw, de la Imperial College London, a fost de acord că studiul a arătat un risc mic crescut după vaccinare. „Cu toate acestea, aceste evenimente adverse au fost reduse de tulburările neurologice observate după testarea pozitivă pentru Covid”, completează medicul.

„Sindromul Guillain-Barre, boala asemănătoare miasteniei, hemoragia subarahnoidiană, encefalita și paralizia Bell au fost toate destul de frecvente, mai ales în primele două săptămâni după testarea pozitivă pentru Sars-Cov-2”, a precizat Openshaw.

Cercetătorii speră să-și extindă studiul pentru a analiza și a doua doză de vaccin și dozele de „booster”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News