Afganistanul, cel mai mare producător de mac din lume, s-a transformat într-un narcostat, pe care se bazează talibanii pentru a-și consolida puterea.

„Începând cu anii 80, a fost creat un cerc vicios: războiul creează disperare și face cultivarea macului atractivă pentru țăranii săraci. Culturile generează profituri pentru talibani, care își finanțează astfel războiul”, sublinia un raport al Inspectoratului General SUA pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), publicat pe 17 august.

De generații, fermierii afgani au cultivat opiu și canabis. Multă vreme, opiul a fost utilizat doar medical, explică Jonathan Goodhand, profesor în studii de conflict și dezvoltare la Universitatea din Londra. Războiul și șomajul au determinat însă creșterea necontrolată a producției.

În 2000, Mohammed Omar, liderul talibanilor, a declarat creșterea opiului ca „neislamică”, avertizând că oricine va mai planta semințe de mac va fi aspru pedepsit. Interdicția, care a și fost ridicată un an mai târziu, după ce regimul taliban a fost înlăturat, a însuflețit producția clandestină.

Totodată, ulterior, anchetele independente au arătat că agricultorii din zonele controlate de talibani erau supuşi adesea presiunilor din partea liderilor talibani şi a combatanţilor locali pentru a planta mac.

Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Afacerea ilegală de miliarde de dolari din Afganistan la care talibanii promit să renunțe. Nimeni nu îi crede
Cultivarea macului, o șansă la supraviețuire pentru țăranii afgani

Suprafaţa de teren plantată cu mac a atins un record în 2017 şi s-a stabilizat în medie la circa 250.000 de hectare în cursul ultimilor patru ani, respectiv de patru ori nivelul de la mijlocul anilor 90, potrivit Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC).

Anul trecut, potrivit UNODC, suprafață cultivată era cu 37% mai mare decât în ​​2019.

„Ne-am angajat să nu mai producem narcotice”

Pe 17 august, la doar două zile după campania fulgerătoare prin care insurgenții au preluat puterea, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a susținut o conferință de presă la Kabul, în fața televiziunilor din întreaga lume. Între altele, liniștit, zâmbitor, oficialul a încercat să liniștească comunitatea internațională.

„Ne-am angajat să nu mai producem narcotice. De acum înainte, nimeni nu va mai fi implicat în traficul de droguri”.

Promisiunea era plină de semnificație, deoarece țările europene sunt principala piață pentru heroina afgană, iar ţara deţine un cvasimonopol asupra opiului şi heroinei din producţia mondială, potrivit ONU.

Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
Recomandări
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni

„Comunitatea internațională ar trebui să ne ajute și ar trebui să avem o alternativă pentru cultivatorii de opiu”, completa purtătorul de cuvânt.

Afacerea ilegală de miliarde de dolari din Afganistan la care talibanii promit să renunțe. Nimeni nu îi crede
La nivel oficial, talibanii încurajează fermierii să cultive grâu, orez și legume în loc de opiu

Americanii au cheltuit aproape 9 miliarde de dolari pentru combaterea traficului de stupefiante

Importanța comerțului cu opiu în finanțarea insurgenților a fost motiv principal pentru eforturile crescute ale SUA de combatere a stupefiantelor, conform raportului din 2018 al SIGAR. SUA au cheltuit circa 8,6 miliarde de dolari între 2002 şi 2017 în eforturile de combatere a traficului de droguri, potrivit unui raportului.

În fiecare etapă, ei s-au lovit de combatanţii talibani, care controlau principalele regiuni de cultură a macului şi obţineau sute de milioane de dolari din această industrie, potrivit estimărilor guvernelor american şi afgan.

Bugetul de funcționare al Administrației SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA) în Afganistan, sub mandatul președintelui George W. Bush, a crescut de patru ori, de la 3,7 milioane de dolari în 2004, la 16,8 milioane de dolari în 2005, apoi a ajuns la 40,6 milioane de dolari în 2008.

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”

Cu toate acestea, în 2009, regretatul reprezentant special al SUA pentru Afganistan și Pakistan, Richard Holbrooke, a numit programul de eradicare al SUA „cel mai puțin eficient vreodată”.

În același an, sub administrația Obama, SUA au redus încercările de eradicare a producție de mac.

Bombardamente asupra laboratoarelor de opiu și sterilizarea câmpurilor de mac

Strategia a constat în a-i ajuta financiar pe ţărani la reconversia spre cultura grâului sau a şofranului.

În 2017, armata SUA a lansat Operațiunea Iron Tempest, o misiune în care a folosit bombardiere B-52 și avioane de luptă F-22 de înaltă precizie pentru a lovi rețelele de laboratoare de droguri despre care SUA susțineau că generează anual aproximativ 200 de milioane de dolari pentru talibani.

Misiunea nu a avut succes, experții concluzionând că bombardamentele au vizat în mare măsură rafinării părăsite, cu prețul a numeroase victime civile.

Afacerea ilegală de miliarde de dolari din Afganistan la care talibanii promit să renunțe. Nimeni nu îi crede
Fermierii extrag opiu din muguri de mac, în districtul Khogiyani din provincia Nangarhar. SUA, guvernul afgan și comunitatea internațională au cheltuit peste 9 miliarde de dolari pentru a pune capăt cultivării opiului

În cele din urmă, politica SUA a constat în pulverizarea de defolianţi pe câmpurile de mac

Analiştii și oficialii americani consideră că retorica antiheroină, ca şi promisiunile similare de a respecta drepturile omului şi libertatea media, se înscriu în cadrul eforturilor depuse de aceşti noi lideri de a se prezenta într-o lumină mai moderată şi de a obţine susţinerea comunităţii internaţionale.

Situația drogurilor, „un cancer”

Robert Charles, fost secretar de stat adjunct, a mărturisit că nu există „probleme mai urgente și fundamentale decât situația drogurilor din Afganistan, care, dacă nu va fi controlată, va deveni un cancer care răspândește și subminează toate realizările în domeniul democrației, stabilității, antiterorismului și statului de drept”.

Opiul este o sursă de miliarde de dolari pentru grupurile extremiste și criminale din întreaga lume. Reducerea producției de opiu este măsura centrală pentru pentru câștigarea războiului global împotriva terorismului.

Robert Charles, fost secretar de stat SUA:

Cesar Guedes, reprezentantul Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), a explicat: „Producția de opiu a crescut dramatic sub privirea atentă a talibanilor. La fel ca heroina, opiul este fabricat din mac”. Recolta din 2020 a fost de 6.300 de tone, potrivit agenției ONU, în creștere cu aproximativ 70% pe parcursul a ultimilor zece ani.

400 de milioane de dolari, din traficul de droguri

Afganistanul a adus aproximativ 85% din producția globală de opiu în perioada 2015-2020, potrivit Raportului Națiunilor Unite privind drogurile din 2020.

În 2018, ONU a estimat că economia opiului reprezintă până la 11% din PIB-ul Afganistanului.

O mare parte din profituri din comerțul cu opiu merg către talibani, aceștia gestionând opiul din zonele aflate sub controlul lor. Talibanii impun o taxă de 10% pentru fiecare verigă din lanțul de producție, potrivit unui raport din 2008 al Unității de cercetare și evaluare din Afganistan, o organizație independentă din Kabul.

Taxa se aplică și fermierilor afgani care cultivă macul, principalul ingredient al opiului, laboratoarelor care îl prelucrează și dealerilor.

David Mansfield, specialist care a studiat economia afgană a drogurilor de mai bine de 20 de ani, a explicat că marjele de profit pentru un kilogram de heroină variază între 80-120 de dolari pe kilogram și aproximativ 30-50 de dolari pentru un kilogram de metanfetamină.

Drumul heroinei din Afganistan spre Europa este unul întortocheat și lung. Merge întâi spre sud prin Pakistan, traversează Marea Arabiei până în Africa, în Mozambic, de unde începe drumul spre nord, pe uscat, aerian sau maritim. 

Talibanii câștigă între 40 și 400 de milioane de dolari pe an din industria narcoticelor, potrivit estimărilor ONU și a diferiților experți. 

„În mod clar, drogurile sunt un aspect foarte important al profiturilor talibanilor”, a declarat pentru CNN Vanda Felbab-Brown, senior la Brookings Institution, un think tank american.

Afacerea ilegală de miliarde de dolari din Afganistan la care talibanii promit să renunțe. Nimeni nu îi crede

„Dar, la fel ca în cazul multor alte grupuri de insurgenți, există și multă mistică în ceea ce privește câștigurile lor. Ceea ce fac talibanii este, mai degrabă, să taxexe traficul din orice în zonă unde au suficientă influență pentru a putea impune colectarea impozitelor”, a completat Felbab-Brown.

David Mansfield subliniază că studiile recente efectuate în sudul provinciei Nimruz, care se învecinează cu Iranul, au arătat că talibanii au colectat aproximativ 5,1 milioane de dolari din industria drogurilor, comparativ cu 40,9 milioane de dolari percepuți pentru traficul de combustibil și alte mărfuri de tranzit.

De ce e puțin probabil ca talibanii să renunțe la o sursă importantă de venituri

Este puțin probabil ca talibanii să ia măsuri similare cu cele din 2000, când a fost interzisă cultivarea semințelor de mac, spun experții, în ciuda angajamentului acestora.

Prin anunțurile oficiale, talibanii speră să obțină ajutor financiar internațional și să țină la distanță Iranul și Rusia vecine, care vor să elimine producția masivă de opiu la granițele lor.

Talibanii mai au de cântărit un alt factor extern: creșterea traficului de opioide sintetice, precum fentanilul, care ar urma să inunde rapid piețele din Europa, Africa și Canada, în locul opiului și heroinei afgane.

De asemenea, o interdicție forțată a cultivării ar putea crea potențial unor violențe.

Afacerea ilegală de miliarde de dolari din Afganistan la care talibanii promit să renunțe. Nimeni nu îi crede
Un fermier afgan care cultivă mac în Helmand

În plus, experții spun că există până la 150.000 de soldați și polițiști ai forțelor naționale de securitate afgane care sunt acum șomeri, iar pentru ei, producția de mac ar putea oferi o sursă de stabilitate economică.

Foto: EPA

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Ce să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească și să fie buni săptămâni întregi. Orice gospodină are așa ceva în casă, dar puține știau secretul. Locul în care se țin, de fapt, cartofii în casă
FANATIK.RO
Ce să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească și să fie buni săptămâni întregi. Orice gospodină are așa ceva în casă, dar puține știau secretul. Locul în care se țin, de fapt, cartofii în casă
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
GSP.RO
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
FANATIK.RO
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Observatornews.ro
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Horoscop 3 noiembrie 2024. Scorpionii vor fi nevoiți să se confrunte cu anumite aspecte ale personalității lor care nu îi încântă deloc
HOROSCOP
Horoscop 3 noiembrie 2024. Scorpionii vor fi nevoiți să se confrunte cu anumite aspecte ale personalității lor care nu îi încântă deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI