Peste 600.000 de fermieri au primit banii

Pentru a compensa timpul pierdut, funcţionarii de la APIA au lucrat, în ultima săptămână, inclusiv în zilele de sărbătoare legală, efectuând astfel cât mai multe plăţi către fermieri. Ca urmare, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ne-a transmis că a finalizat plata avansului către “toţi fermierii care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS – subvenţia la hectar) Campania 2015 şi pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate. Suma totală plătită este de 1.128.470.121,91 de lei (255.448.678,85 euro), pentru un număr de 602.159 de fermieri, cu o suprafaţă totală de 5.753.954 ha”.

Ceilalţi îi vor primi în februarie 2016

Diferenţa de până la circa 700.000 de fermieri declaraţi eligibili (în total, s-au depus la APIA 943.000 de cereri, dar nu toate au fost aprobate) urmează să primească banii în februarie 2016, când vor putea fi finalizate toate controalele din teren. Oficialii Ministerului Agriculturii spun că modulul financiar de la APIA trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor europene.
“Modulul financiar a fost făcut pentru avansuri, însă acum trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor, pentru că nu s-a luat în calcul decât efectiv SAPS (subvenţia pe suprafaţă – nota redacţiei), fără plăţile de agromediu, de înverzire etc. De asemenea, am vorbit la Comisia Europeană să vedem dacă putem să facem plăţile pe principiul regionalizării, adică să încercăm să plătim fermierii într- o regiune unde s-a finalizat controlul, fără să mai aşteptăm finalizarea la nivel de ţară”– a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Un avans de 53 de euro/ha

Avansul acordat de APIA în acest an este de 53 de euro/ha (echivalent în lei). Plăţile s-au făcut la cursul de schimb de 4,4176 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.
APIA precizează că, pentru această campanie agricolă, cuantumul total al subvenţiei pe suprafaţă este de 77, 42 de euro/ha, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900, privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură, aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură, precum şi a ajutoarelor specifice care se finanţează din Fondul European de Garantare Agricolă. Avansul nu poate fi mai mare de 70% din valoarea totală a subvenţiei acordate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News