Nu de puține ori au fost făcute publice cazuri în care în care pedofilii, violatorii și criminalii și-au găsit victimele pe Facebook. Pentru a evita astfel de tragedii sau pur și simplu pentru a-ți da seama că identitatea unei persoane care te contactează este una falsă, money.ro îți dă câteva ponturi:
1. Persoanele perfecte nu sunt persoane reale. Un supermodel sau o fotografie retuşată ce apare la profil ar trebui să ridice primul semn de întrebare.
2. E nevoie de precauţie dacă descrierea personalităţii se aseamănă cu a voastră sau vine să o completeze.
3. Verifică câţi prieteni are persoana respectivă în listă. Media de prieteni pe Facebook este de 130. Un impostor va avea de regulă, mai puţini.
4. Aflaţi dacă vreuna dintre cunoştinţele voastre comune s-a întâlnit vreodată cu persoana respectivă.
5. Folosiţi motoarele de căutare pentru a afla detalii despre persoana respectivă. Acest lucru va fi cu atât mai ușor cu cât pretinde că a studiat la vreo școală de renume sau are o funcție la o companie cunoscută.
6. Examinează fotografiile şi albumele cu atenţie. O persoană reală va avea de obicei fotografii cu prietenii şi familia şi a făcut comentarii la alte fotografii ale utilizatorilor Facebook.
7. Nu vă lăsaţi păcăliţi dacă vedeţi că multe persoane garantează pentru posibilul/a impostor/are, pentru că efoarte uşor să-şi creeze mai multe conturi.
8. Impostorii vor încerca să ia legătura cu prietenii şi familiile voastre, pentru a crea familiaritate şi încredere.
9. În final, dacă aţi fost atacat de cineva care a avut un profil fals, contactaţi monitorii site-ului şi autorităţile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro