Specialiştii de la Asociaţia Română de Hipnoză folosesc, de câţiva ani, metode eficiente şi foarte rapide prin care îi ajută pe fumători să renunţe la acest obicei foarte dăunător pentru sănătatea lor. Secretul acestor tehnici este identificarea cauzei primordiale a stresului interior, bine întipărit în subconştientul nostru, care ne provoacă să fumăm din ce în ce mai mult, pe care mai apoi o putem descărca emoțional în doar câteva minute.
„Nevoia de a fuma are la bază o cauză emoțională. Este nevoia de a satisface o dorință interioară necunoscută minții conștiente. Cei mai mulți oameni declară că fumează pentru a se relaxa, social, din obișnuiță sau din plăcere. Este totuși imposibil ca doar aceste 4-5 motive să fie singurele cauze care fac ca peste 2 miliarde de oameni să se apuce de fumat. Cauza este întotdeauna una profundă, personală, emoțională și, de cele mai multe ori, necunoscută fumătorului”, spune Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipoză.
Ca să scăpăm de fumat, trebuie să descoperim stresul interior care ne provoacă această nevoie de a fuma. Potrivit specialistului, mulţi oameni nu reuşesc să se lase de fumat deoarece privesc acest obicei ca fiind unul de sine stătător și nu ca ceea ce este de fapt cu adevărat: o reacție de auto-apărare față de stresul interior, de angoasă, anxietate etc. “Fumatul este un rezultat, nu o cauză. Unii fumează pentru că sunt nervoşi, deci trebuie să identifice cauza nervozităţii lor, alţii fumează pentru că se simt singuri, deci trebuie să descopere şi să rezolve factorul care-i determină să se simtă aşa”, consideră specialistul. “Dacă factorii de stres, care au declanşat prima dată acest obicei, nu au fost descoperiţi şi rezolvați, omul va folosi fumatul ca răspuns la orice factor de stres. În timp, factorii de stres se vor înmulţi, iar fumătorului îi va fi din ce în ce mai greu să se lase de fumat deoarece aceşti stimuli nocivi îi vor ocupa tot timpul”, adaugă Eugen Popa.
Care sunt paşi pe care trebuie să-i urmăm pentru a ne lăsa de fumat?
Există mai multe tehnici care ne ajută ca un prim pas, în a controla aceste impulsuri interioare de a fuma.
- Atunci când simți că vrei să fumezi, așteaptă 1 minut înainte de a face asta;
- Dacă totuși continui cu acțiunea de a fuma, extinde cât mai mult timpul până aprinzi țigara și tragi din ea. Prelungește fiecare gest în parte.
- Trage un fum și apoi așteaptă 30-60 secunde până îl tragi pe al doilea.
Aceste metode simple sunt doar „de avarie”. Adevărata eliberare constă în identificarea cauzei sau cauzelor primordiale.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!