AFP, cea mai veche agenție de știri din lume, relatează că Ringier, compania elvețiană de media care deține cotidianul românesc Libertatea și publicația Gazeta Sporturilor (GSP), a anunțat „planuri de tăiere a locurilor de muncă la Libertatea, invocând mutarea accentului în zona digitală”.
„Trei angajați, printre care jurnaliștii de top Cătălin Tolontan și Iulia Roșu, au fost concediați, iar un total de 15 angajați – sau 20% din forța de muncă a Libertatea – ar putea fi afectați, scrie APF, completând că în octombrie, „Ringier l-a forțat pe redactorul-șef de la Gazeta Sporturilor să plece, iar în noiembrie a închis ediția tipărită, veche de aproape 100 de ani”.
„Jurnaliștii cotidianelor afectate susțin că au fost presați de conducere să trimită orice articol despre companiile de pariuri online – o sursă majoră de venituri din publicitate – pentru a fi verificat înainte de publicare. Se presupune că grupul Ringier are legături strânse cu industria jocurilor de noroc, care este deosebit de puternică în Balcani. În octombrie, Ringier a respins acuzațiile de amestec în activitatea jurnaliștilor”, mai scrie AFP.
Înaintea celor patru alegeri programate pentru 2024 în România, desființarea „uneia dintre cele mai puternice redacții de știri mainstream” din țară este foarte îngrijorătoare, a declarat pentru AFP Cristina Lupu, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent.
„Semnalul pentru toți ceilalți jurnaliști este foarte clar: nu este bine să te pronunți împotriva intereselor angajatorului tău, pentru că poți plăti cu locul de muncă”, a mai spus Cristina Lupu.
Intervievată de AFP, jurnalista Libertatea Iulia Roșu a declarat că a fost uimită să afle de concedierea sa, deoarece făcea parte din echipa digitală, adăugând că speranțele pentru o „presă independentă” în România sunt slabe.
De asemenea, potrivit AFP, Institutul Internațional de Presă (IPI), o organizație internațională de presă cu sediul la Viena, și-a exprimat, la X, îngrijorarea față de recenta „concediere șocantă a jurnaliștilor și editorilor” din România.
AFP amintește că în octombrie Marcel Ciolacu declara: „S-a mers prea departe. Nu este normal ca societățile de jocuri de noroc să aibă o asemenea putere”, iar că USR a declarat că restructurarea a afectat în mod special două ziare cunoscute pentru investigațiile aprofundate despre „cei aflați la putere și marii agenți de publicitate din industria jocurilor de noroc”.
Elenuca • 09.12.2023, 12:35
Cred ca problema cu reclamele pt jocurile de noroc e smoke screen pentru inlocuirea unei echipe editoriale cu alta ,care sa aiba alta ghidare in privinta politicii din Romania (da ,exact pt ca urmeaza un an plin electoral ).
bituca • 09.12.2023, 05:59
Mafia jocurilor de noroc e mai tare decat presa independenta. Trista situatia in care sa ajuns.