„Toți indicatorii sugerează că țara a depășit vârful celui de-al patrulea val al pandemiei. Contaminările noi au scăzut cu aproape 30% săptămâna trecută (89.781), comparativ cu săptămâna precedentă (127.753). Iar internările în spital au scăzut în opt din nouă provincii”, au transmis autoritățile într-un comunicat, potrivit Mediafax, care citează agenția ANSA.
De altfel, oficialii au ridicat unele restricții sanitare, precum regula carantinei de noapte.
Între timp, varianta Omicron se răspândește rapid în multe alte zone ale lumii, ceea ce a dus la o înăsprire a restricțiilor.
De exemplu, Israelul a aprobat joi vaccinarea cu a patra doză pentru persoanele cu sistemul imunitar slabit, Italia a extins utilizarea certificatului de vaccinare, iar autoritățile din Olanda au impus carantina generală.
Studiile au sugerat că Omicron dezvoltă forme mai ușoare ale bolii și, implicit, o rată mai mică de mortalitate decât variantele anterioare, însă un număr mare de cazuri de îmbolnăviri poate însemna că spitalele din unele țări ar putea fi în curând copleșite, în timp ce companiile vor avea probleme în a-și continua activitatea din cauza numărului mare de angajați izolați.
Organziația Mondială a Sănătății a avertizat că circulația în paralel a variantelor Omicron și Delta poate produce un „tsunami” de cazuri, care ar putea copleși sistemele de sănătate.
Africa de Sud are peste 3,4 milioane de cazuri și 91.000 de decese cauzate de COVID de la începutul pandemiei – mai multe decât orice altă țară din Africa. În ultimele 24 de ore, au fost detectate mai puțin de 13.000 de cazuri.