Africa de Sud a întrerupt lansarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, în urma datelor rezultate dintr-un studiu clinic care au arătat că acesta nu protejează împotriva bolilor ușoare până la moderate dezvoltate de varianta sud-africană a coronavirusului, extrem de răspândită în această țară.
Un milion de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Serum Institute of India, au ajuns în Africa de Sud săptămâna trecută, iar alte 500.000 urmează să sosească în următoarele săptămâni.
Africa de Sud se așteaptă, de asemenea, să primească vaccinuri AstraZeneca prin intermediul sistemului global de distribuție a vaccinului COVAX, condus de Organizația Mondială a Sănătății și de un acord al Uniunii Africane (UA).
Ministrul sănătății, Zweli Mkhize, a declarat într-o conferință de presă că țara va începe săptămâna viitoare vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății cu vaccinul Johnson & Johnson sub forma unui „studiu de implementare”.
„De ce să nu vindem AstraZeneca către alte țări, ei bine, este o opțiune, pe care o vom lua în considerare. Mai întâi, oamenii de știință ne vor spune ce putem facem cu vaccinul, dacă îl putem folosi înainte ca acesta să expire”, a spus Mkhize.
„Dacă nu, îl putem schimba cu oricine altceva, pentru că am discutat cu COVAX și cu AVATT, așa că vom vedea ce vom face”, a precizat Mkhize.
Comitetul consultativ ministerial al guvernului ar trebui să fie capabil să ofere, în maximum două săptămâni, o perspectivă asupra modului în care vor fi tratate vaccinurile AstraZeneca , a mai spus Mkhize, adăugând că guvernul a asigurat și doze de vaccin de la Pfizer pentru lucrătorii din domeniul sănătății.
Negocierile cu Moderna, Sinopharm din China și vaccinul Sputnik V din Rusia sunt în curs de desfășurare. Mkhize a spus că primul lot de doze de Johnson & Johnson nu este mare, în comparație cu totalul pe care Africa de Sud speră să îl comande.
„Este posibil ca primul lot să nu îl plătim, deoarece ar fi acoperit mai mult ca stoc de cercetare. Deci, dacă reușim să realizăm acest lucru, este bine, dar dacă trebuie să plătim pentru asta, nu avem nicio problemă”, a spus ministrul sănătății.
Oficialii sud-africani au anunțat anterior că țara a asigurat 9 milioane de doze de J&J.
Vaccinul J&J a fost 89% eficient în prevenirea bolilor severe și 57% împotriva bolii moderate până la severe a variantei sud-africane de COVID-19, conform unui studiu global.
Nouăzeci și cinci la sută din infecțiile observate în studiul local au fost cauzate de varianta sud-africană a coronavirusului, identificată pentru prima dată la sfârșitul anului trecut.
Noua tulpină sud-africană de COVID-19 i-a alarmat pe experții din sănătate, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea sa de a nu răspunde la vaccinurile actuale împotriva coronavirusului.
Africa de Sud speră să vaccineze 40 de milioane de oameni, sau două treimi din populația sa, pentru a atinge un anumit nivel de imunitate la efectiv.
FOTO: EPA