„Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită”, transmite guvernul într-un comunicat.
În comunicat, oficialii sud-africani au transmis că „au fost descoperite noi variante şi în alte ţări”, dar „niciunul dintre aceste cazuri nu are vreo legătură directă cu Africa Australă”.
„De asemenea, observăm că au fost descoperite noi variante şi în alte ţări. Niciunul dintre aceste cazuri nu are vreo legătură directă cu Africa Australă. Trebuie remarcat că reacţia faţă de aceste ţări este radical diferită comparativ cu cea în cazurile din Africa Australă”, a transmis Guvernul de la Pretoria.
Totodată, Africa de Sud subliniază că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă pentru moment astfel de măsuri, acordând prioritate unei „abordări ştiinţifice şi bazate pe riscuri”, şi că guvernul „se aliniază”, evident, acestei poziţii.
Vineri seară, ministrul sud-african al sănătății, Joe Phaahla, a criticat statele care au impus restricții de călătorie pentru mai multe state din sudul Africii. Oficialul consideră că măsura este „nejustificată” și că celelalte state nu ar trebui să caute vinovați, ci să încerce să colaboreze pentru a gestiona situația.
Zborurile din și spre sudul Africii, suspendate de mai multe țări
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din regiunea Africii de Sud: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.
La scurt timp, și SUA a anunțat că-și închide de luni frontierele pentru călătorii care vin din opt ţări din Africa australă.
Anunțuri similare au venit și din Canada, Israel, Australia, Sri Lanka, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Maroc, Egipt și Iran. În același timp, România a anunțat carantină pentru românii care vin din aceste țări aflate în sudul Africii.
Depistată inițial în Africa de Sud, varianta Omicron provoacă îngrijorări la nivel internațional din cauza numărului mare de mutații. Cazuri de infectări cu mutația au fost confirmate până acum în Botswana, Hong Kon, Israel, dar și în Belgia.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri că datele preliminare sugerează că o nouă variantă a coronavirusului identificată prima dată în Africa de Sud prezintă un risc mai mare de reinfectare decât alte variante, stabilind că este una „îngrijorătoare”.
Foto: EPA