Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, care nu a fost examinat deocamdată de instituţii similare, vaccinul de la AstraZeneca oferă o „protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri”.
„Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme”, a declarat ministrul sănătăţii din Africa de Sud, notează Agerpres.
Potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de tulpina sud-africană. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficienţa sa împotriva formelor severe.
Pe ultimele locuri în cursa mondială a vaccinurilor, Africa de Sud, oficial ţara cea mai afectată de coronavirus de pe continent cu peste 1,5 milioane de cazuri şi mai mult de 46.000 de decese, a primit luni prima livrare de un milion de vaccinuri.
Este vorba în totalitate despre vaccinuri AstraZeneca/Oxford produse de Serum Institute of India. Primele doze erau destinate prioritar celor 1,2 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii.
Cele 1,5 milioane de vaccinuri AstraZeneca obţinute de Africa de Sud, care vor expira în aprilie, vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare privind utilizarea lor.
Ministrul sud-african al sănătăţii a anunţat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.
Africa de Sud intenţionează să vaccineze cel puţin 67% din populaţie până la sfârşitul anului, circa 40 de milioane de persoane.
Recomandat persoanelor până în 65 de ani
Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de mai multe ţări, dar unele au preferat să îl recomande numai celor până în 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind persoanele mai în vârstă.
Mai multe state membre UE au anunțat că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.
Prima decizie în acest sens a fost luată de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.
Totodată, și Elveția a refuzat autorizarea vaccinului AstraZeneca, din cauza „datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului.
În ceea ce privește țara noastră, reprezentanții Comitetului Național pentru Vaccinare (CNCAV) au anunțat că vaccinul celor de la AstraZeneca este recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!