Cea mai mare agitație pentru găsirea de județe cu locuri eligibile pentru persoane care n-au legătură cu unitatea administrativ teritorială unde sunt trimiși e la PNL, formațiune care este și într-o perioadă de declin.
Pentru ministra Educației, Ligia Deca, nu a putut fi găsit un loc eligibil în Capitală, unde pozițiile sunt limitate, așa ca protejata lui Klaus Ionannis să fie deschiderea la Senat, în județul Vâlcea, cu toate că nu are legături cu acest județ (ea fiind născută în Constanța). Și aici, Deca s-ar putea să prindă cu greu Parlamentul, în condițiile în care Vâlcea este printre județele care la locale au pierdut cei mai mulți primari PNL, față de rezultatele din 2020.
Fostul europarlamentar Cristian Bușoi, unul dintre oamenii din bază ai PNL când a fost vorba de sprijin financiar, a fost pus primul pe lista de la Dolj, la Camera Deputaților. În acest județ, Nicolae Ciucă deschide lista la Senat, iar Bușoi la Cameră. Bușoi a mai avut o experiență parlamentară dâmbovițeană doar în perioada 2004-2007, fiind apoi trei mandate la Bruxelles, ca europarlamentar.
Mihai Culeafă, fost deputat de Ilfov și fost șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a ajuns să deschidă lista de la Camera Deputaților din Mehedinți, filială unde Virgil Popescu nu mai e interesat de Parlament, din moment ce a ajuns europarlamentar.
Daniel Constantin, deschiderea de listă pentru Camera Deputaților în Teleorman, nu e nici el localnic. Printr-un concurs de împrejurări a ajuns șef interimar în prima parte a anului, iar acum a ajuns să-și securizeze o poziție considerată eligibilă. El este deputat de Argeș, iar în trecut a mai fost deputat de București.
În Buzău, lista de la Senat e deschisă de Claudia Pecingină-Benchescu, care din februarie e deputată, după ce i-a luat locul lui Gabriel Avrămescu, plecat pe o altă funcție, la Curtea de Conturi. Benchescu este din București, dar a ajuns în 2020 în organizația Buzău, filială care a sprijinit-o și pentru funcția de subsecretar de stat în MAI.
De asemenea, potrivit informațiilor Libertatea, Diana Păun va fi deschiderea de listă de la Senat în Caraș-Severin. Păun e consiliera lui Iohannis pe probleme de sănătate
Alina Gorghiu și-a început cariera pe listele de la București, iar în 2016, după retragerea lui Vasile Blaga, a fost senatoare de Timiș, însă doar acum candidează la Argeș, într-o zonă în care a copilărit. Deși născută la Tecuci (Galați), Gorghiu a făcut liceul în Curtea de Argeș.
Social-democrații, teleportați în teritoriu
Și la PSD e plin de Agamiță Dandanache. Alexandru Rafila, acum deputat de București și ministru, deschide lista pentru Camera Deputaților de la Iași.
Victoriei Stoiciu, consilieră a lui Marcel Ciolacu și recent vicepreședintă a PSD, i-a fost găsit un loc eligibil în județul Vaslui. Stoiciu deschide lista de la Senat în județul care a fost controlat peste un deceniu de Dumitru Buzatu.
Florin Jianu, adus tot de curând în conducerea PSD, deschide lista de Senat a PSD din Prahova. Jianu e de proveniență din Olt și nu prea a avut de-a face cu județul Prahova. Social-democrații l-au trimis pe lista de la Giurgiu și pe Cristian Popescu Piedone. Fostul candidat al PUSL pentru Primăria Capitalei a fost pus în deschiderea listei pentru Senat.
Tot pentru teritoriu a fost preferat și Victor Ponta, care a ajuns candidat PSD de Dâmbovița, după ce timp de patru mandate a fost parlamentar de Gorj.
La Teleorman trebuia să candideze o persoană susținută de Daniel Băluță, Vlad Drinceanu (inspector școlar), dar Marcel Ciolacu a cerut scoaterea mai multor persoane susținute de Băluță, după scandalul cu planșeul de la Unirii, potrivit informațiilor Libertatea.
Fotografii: Agerpres / Hepta
Avram_Iancu • 17.10.2024, 11:26
Ne mai miram ca suntem unde suntem ca tara, ca popor, ca nivel de trai, ca dezvoltare, ca tot. Sa fugi din tara asta cat vezi cu ochii nu alta. Ce program de "intoarcere a diasporei" in tara? La ce? Alegerile sunt pe noi. Din pacate vor veni alti 4 ani cu aceeasi conducatori, votati la fel pentru un mic, o bere, un ulei, un zahar, un pix si o bricheta... De 34 de ani sunt votati la fel. De 34 de ani in anul alegerilor se mai asfalteaza un drum, se mai mareste o pensie... si noi, "prostimea", le mai dam un vot. Dupa alegeri se odihnesc toti, cresc taxele, trec 3 ani si o luam de la capat... De 34 de ani !!!... Ca intr-un film prost, cu banda rupta... Imi iubesc tara si neamul! Dar inca nu stiu rostul imnului nostru "Desteapta-te romane"... La schimbarea imnului toti am crezut in versurile lui marete, dar unii sunt de alta parere... Ei inca cred ca versurile le sunt dedicate lor: smecherilor, hotilor, specialilor si baronilor locali si nationali. Ei ne conduc. De 34 de ani!
BONY • 17.10.2024, 06:04
Este ceva cat se poate de normal, Dandanache a avut si el urmasi ca toata lumea, e drept mai multi decat altii...
Dumbravitza0 • 17.10.2024, 03:24
Drula si cumnata de la USR Timiș nu se pun la socoteală ? Doi oameni care nu au nici o legătură cu orașul sau județul. Toti sunt o apă și un pământ!