În noiembrie 2006, într-un magazin din Brăila, un tânăr de 27 de ani a fost omorât în bătaie, pentru că ascunsese în geacă două flacoane cu parfum. Valoarea pagubei era de 50 de lei. Sorin Tronaru, cel care i-a aplicat victimei lovitura fatală, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. 

Săptămâna trecută, el a fost liberat condiţionat, pentru că a câştigat zile prin recursul compensatoriu şi „a dat dovezi de îndreptare”, spune instanţa, în motivarea deciziei.

Execuție cu public

Cinci oameni erau de faţă atunci când Mihai B. a fost ucis. Văzând cu câtă cruzime îl loveşte, una dintre martore s-a speriat şi i-a strigat agentului de pază „Nu mai da că-l omori!”. Tronaru s-a oprit şi i-a cerut femeii să plece de acolo.

Ceea ce s-a întâmplat în seara zilei de 4 noiembrie 2006, în magazinul D. din Brăila, a fost o execuţie cu public. O lună mai târziu, anchetatorii au cerut să vadă înregistrările de pe camerele de supraveghere şi au descoperit că imaginile din ziua crimei fuseseră şterse, dezvăluie jurnaliştii de la obiectivbr.ro. Dar filmul acelor minute de groază a fost refăcut din declaraţiile martorilor.

Două parfumuri, două beri şi două napolitane

Mihai B. avea 27 de ani şi un copil de crescut. În acea seară, în jurul orei 19.00, el a intrat în magazinul unde îşi făcea de obicei cumpărăturile şi s-a îndreptat spre raionul de parfumuri.

Agentul de pază din magazin l-a urmărit cu privirea și a văzut cum tânărul a luat de pe raft două cutiuţe de Extory, pe care le-a strecurat sub geacă. Era un parfum ieftin, adus din Turcia, un flacon costa 25 de lei la acea vreme.

După ce a ascuns parfumul, Mihai B. s-a mai plimbat puţin printre rafturi, apoi a luat două sticle de bere și două napolitane pe care le-a pus în coș. A mers la casă, le-a plătit şi a dat să iasă din magazin, când agentul de pază l-a oprit la uşă. I-a cerut bonul, s-a uitat pe el, apoi i-a zis tânărului să-l însoţească. 

Împreună cu un angajat al magazinului, au mers într-o încăpere din spate, care era folosită ca birou, dar și ca depozit. Acolo, în fața unui calculator, se aflau două femei. Ele au devenit, fără voia lor, martore la crimă.

A clipit, iar agresorul s-a enervat

După ce i-a găsit cele două cutii cu parfum ascunse în geacă, agentul a sunat la dispeceratul firmei de pază, pentru a anunţa evenimentul. Sorin Tronaru avea 29 de ani şi lucra atunci pe mașina de intervenție a firmei. El a alertat prin staţie toate echipele de pe teren.

La magazinul D. au ajuns imediat doi agenţi. Aveau amândoi 21 de ani. Unul dintre ei l-a întrebat pe tânăr cum îl cheamă și, fără să aștepte vreun răspuns, l-a lovit. Celălalt agent a început să dea şi el, iar sub ploaia de pumni şi de picioare, Mihai B., care era şi băut în acea seară, s-a dezechilibrat și a căzut pe podea.

Era cu fața în jos, dar încă respira, când în depozit a intrat Tronaru. I-a întrebat pe cei doi colegi ce s-a întâmplat şi, în timp ce le asculta povestea, privea spre tânăr. Apoi, dorind să vadă cât e de bătut, a băgat șpițul sub corpul victimei şi l-a răsucit cu fața în sus.

Atunci, „tânărul a clipit și a mișcat din cap”, spune unul dintre martori, iar Tronaru a înjurat şi a zis „Ăsta își bate joc de noi, n-are nici pe dracu”. 

„În acel moment, a ridicat piciorul drept și i-a aplicat fulgerător o lovitură în abdomen, în zona ficatului”, spune femeia care l-a rugat să se oprească.

A murit după două ore, în salvare

„Tronaru avea nişte pantofi negri, cu talpă subțire și vârf ascuțit. L-a lovit cu călcâiul puternic, iar tânărul a icnit și în acel moment i-a ieșit din gură sânge”, povesteşte alt martor.

Cealaltă femeie din încăpere a adus apă şi l-a stropit pe tânăr, iar agenţii care-l bătuseră l-au ridicat în fund, sprijinindu-l de niște cutii de carton. Dar victima se îngălbenise la faţă, iar zona din jurul gurii și mâinile deveniseră vineții.

Tronaru a sunat atunci la dispeceratul firmei de pază şi a cerut o ambulanță. Mihai B. a fost dus la spitalul din Brăila, de unde, din cauza stării grave în care se afla, a fost transferat la Galaţi. În jurul orei 21.30, el a murit pe drum, în salvare.

Legiştii au stabilit că decesul s-a datorat șocului hemoragic care s-a produs după ruptura ficatului.

De la 4 ani, la 18 ani de închisoare

Iniţial, unul dintre agenţii care-l bătuseră pe tânăr a luat toată fapta asupra lui, însă, după ce au audiat martorii, anchetatorii au reuşit să stabilească ce se întâmplase cu adevărat în acea seară, dar şi gradul de vinovăţie al fiecărui agresor.

În iunie 2007, Tronaru a fost trimis în judecată pentru omor, în stare de libertate. A fost arestat preventiv abia în februarie 2008, iar din mai 2009, măsura i-a fost înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. 

Cei doi agenţi care l-au bătut pe Mihai B. au fost acuzaţi de săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe şi au primit pedepse de 1 an şi 6 luni cu suspendare.     

În ianuarie 2011, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Tronaru la 4 ani de închisoare, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Procurorii au atacat decizia, iar după un an, Curtea de Apel Galaţi a încadrat fapta la „omor calificat” şi a dat o sentinţă de 18 ani de închisoare. Tronaru a făcut recurs, iar în octombrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a redus pedeapsa.

Înalta Curte apreciază că o pedeapsă de 15 ani închisoare, cu executare în regim de detenție, reflectă atât gradul de pericol social concret al faptei comise, dar și periculozitatea inculpatului.

Decizia nr. 3382/2012 a ÎCCJ:

Cinci luni cu „dovezi de îndreptare”

Tronaru ar fi trebuit să se libereze la termen în vara lui 2026. Dar, în mod legal, sentințele pot fi reduse. 

La începutul anului trecut, el a depus patru cereri de revizuire, una după alta, în care susţinea că, „ulterior arestării sale, au apărut mai multe probe care dovedesc nevinovăția sa în comiterea faptei”. Instanţa i-a respins cererile şi l-a amendat cu 2.000 de lei „pentru abuzul de drept, constând în exercitarea drepturilor procesuale cu rea-credință”.

În iulie 2020, Tronaru a solicitat pentru prima oară să fie liberat condiţionat. Dar comisia din penitenciar s-a opus atunci, precizând că el „a avut un comportament oscilant, pe parcursul executării pedepsei”, „nu a dat suficiente dovezi de îndreptare” şi nu i-a convins „că se poate reintegra în societate”. 

După cinci luni, Tronaru şi-a reînnoit cererea. Şi-a pledat cauza, spunând că regretă fapta săvârșită şi că „a executat fracția de pedeapsă necesară”. 

Avea 522 de zile câştigate prin legea recursului compensatoriu şi alte 309 zile considerate executate, ca urmare a muncii prestate.

În plus, în penitenciar, el a avut o singură abatere disciplinară, a fost recompensat de 38 de ori și a finalizat 10 programe educaționale. Tronaru a mai declarat instanţei că a primit deja o ofertă de muncă, de la același angajator pe care îl avea la momentul condamnării. 

Iar Judecătoria Brăila i-a admis, în decembrie, liberarea condiţionată. Deşi în sala de judecată procurorul de şedinţă fusese de partea lui Tronaru, Parchetul a atacat apoi decizia instanţei. 

La 15 ianuarie anul acesta, Tribunalul Brăila a respins contestaţia Parchetului şi a dispus ca Tronaru să părăsească penitenciarul. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News