Rusia transmite un mesaj Franței, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale, prin agenția de presă de stat Ria Novosti, care notează că Moscova speră într-o schimbare de regim la Paris. Marine Le Pen e cotată cu șansa a doua.
„Franța rămâne importantă pentru Rusia, chiar și în contextul conflictului cu Vestul, pentru că a rămas singurul stat din Occident care are propria agendă și încearcă să-și apere interesul național. Desigur, mai e și Germania, însă acum, într-un moment de confuzie, a alunecat complet sub control anglo-saxon.
Avem în față un conflict de durată cu Occidentul, așa că trebuie să privim un pic spre viitor, spre ce ne-ar putea aduce anii care vin. Cine va fi la putere în Franța? Paradoxul alegerilor prezidențiale din această duminică este că două treimi din alegători vor schimbarea șefului statului, dar Emmanuel Macron are prima șansă să câștige în turul al doilea, peste două săptămâni. De ce sunt francezii atât de inconsecvenți?”, începe „analiza” publicată azi, în ziua alegerilor din Franța, de „vocea” Kremlinului.
Ria Novosti îi critică apoi pe Macron și în egală măsură pe cei care ar putea reprezenta o alternativă la clasa conducătoare din prezent – „contra-elita”, formată din „vechea aristocrație, catolici și unii stângiști”, care ar fi extrem de populară în Franța, dar și foarte divizată și, prin urmare, incapabilă să spargă sistemul electoral construit de elite și să acceadă la conducerea statului.
„Totuși, cu fiecare rundă de alegeri, contra-elita câștigă teren. Până la urmă, scrutinul de acum este al șaptelea în care numele lui Le Pen se bate pentru funcția supremă în stat și cu fiecare scrutin șansele cresc”, notează Ria.
Jean-Marie Le Pen, politician de extremă dreapta, a candidat la prezidențiale, pentru prima oară, în 1988. La niciun scrutin nu a luat multe voturi. În 2012 i-a predat ștafeta fiicei sale, Marine Le Pen. La alegerile de azi, ea efectiv îi suflă în ceafă lui Macron.
„Diferența dintre cei doi e de numai câteva procente”, notează Ria, informație susținută și de presa occidentală, care citează sondajele derulate în Franța.
Agenția rusă crede că urcarea lui Marine Le Pen în sondaje s-a întâmplat din trei motive:
1. Le Pen militează pentru limitarea migrației și e foarte critică la adresa UE. Deși mulți încă o acuză de extremism, o parte a francezilor îi dau dreptate;
2. Le Pen și-a schimbat parțial atitudinea, migrând spre centru și incluzând în programul economic prezentat alegătorilor măsuri și principii populiste;
3. Apariția în peisaj a lui Eric Zemmour, un jurnalist popular, fondatorul partidului Reconquista de extremă dreapta, un radical care militează pentru ieșirea din UE și NATO, anti-globalizare și anti-imigrare, a făcut-o pe Le Pen să arate moderată, prin comparație.
Rusia a avut o influență majoră asupra acestor alegeri, pentru că trei dintre candidați – Le Pen, Zemmour și stângistul Jean-Luc Mélenchon – au fost clasificați de presa pro-Atlantică drept candidați pro-Putin. După demararea operațiunii speciale în Ucraina, toți ne-au condamnat într-o măsură sau alta, însă niciunul nu arată că vrea izolarea Rusiei, pentru că asta ar însemna, în egală măsură, izolarea Europei și subordonarea Franței puterii anglo-saxone. Mélenchon, Zemmour, Le Pen, toți se opun unei astfel de măsuri.
Devine, apoi, evident, de ce vrea – și speră Moscova în schimbarea regimului de la Paris:
Agenția Kremlinului recunoaște însă că această schimbare nu va avea loc acum. Toate sondajele arată că prima șansă, în turul al doilea, derulat peste două săptămâni, o are Macron.
Pentru moment, încheie agenția Kremlinului, „Franța va rămâne sub controlul lui Macron, care nu este altceva decât un proiect de PR al elitelor pro atlantice”. Însă Europa intră într-un proces accelerat de încercări și schimbări. Franța poate ieși învingătoare din aceste încercări numai dacă își păstrează independența, iar pentru asta, trebuie să-și schimbe elitele naționale și să-și repare relația cu Rusia”.