Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav.
comunicatul Agenției Europene a Medicamentului
Pastila anti-COVID de la Pfizer ar putea fi comercializată sub numele de Paxlovid şi ar putea fi luată de bolnavii COVID înainte ca boala să necesite spitalizare. Medicamentul combină un antiviral nou numit nirmatrelvir și un altul mai vechi numit ritonavir.
Potrivit ultimului raport al companiei, pastila anticovid reduce riscul de spitalizare sau deces cu 88% dacă este administrată adulților cu risc ridicat în câteva zile de la primele simptome de boală, potrivit companiei americane.
Alte 2 tratamente anticovid, aprobate de EMA
Tot joi, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat două noi tratamente pentru tratarea COVID, și anume tratametnul cu anticorpi monoclonali al celor de la GlaxoSmithKline și un medicament imunosupresor, autorizat deja în UE pentru tratarea inflamațiilor.
Tratamentul GSK, denumit ”xevudy” sau ”sotrovimab”, ”reduce în mod considerabil” spitalizarea pacienţilor cu risc, subliniază într-un comunicat EMA, iar tratamentul Kineret al laboratorului suedez Sobi, care este folosit deja în tratarea artritei şi bolilor inflamatorii, poate ”împiedica dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii grave la pacienţii cu covid-19”.
„Numărul medicamentelor autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE creşte la cinci şi atinge astfel obiectivul pe care nu l-am stabilit în strategia din 2021”, a salutat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides, în contextul în care „valul COVID-19 va continua să crească în toată Uniunea în următoarele luni”, a declarat ea.
Xevudy este al treilea tratament cu anticorpi monoclonali aurorizat în UE în tratarea COVID-19, după autorizarea în noiembrie a „regkirona” şi ”„ronapreve”.