Apelul transmis miercuri de Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) tuturor statelor Uniunii Europene a fost de a cumula resursele de cercetare ale UE, pentru a face ”studii clinice de amploare, multicentrice, cu brațe multiple, pentru generarea de date concrete și solide privitoare la tratamentele împotriva infecției COVID-19”.

Agenția Europeană subliniază că, în prezent, nu sunt
disponibile medicamente autorizate care au indicații clare că protejează
împotriva contractării infecției COVID-19 sau că ajută la tratarea acesteia.

În acest context, este necesară urgent stabilirea medicamentelor de investigație clinică sau a medicamentelor adaptate care să fie sigure și eficiente pentru tratarea COVID-19.

Apelul la o cercetare comună a tuturor statelor UE a fost făcut pentru că, spune Agenția Europeană a Medicamentului, studiile clinice cu număr mic de partipanți sau tratamentele ”de ultimă instanță (utilizare compasională)” – pentru persoanele a căror stare se agravează și care nu au răspuns la mai multe scheme de tratament – nu ar putea permite formularea unor recomandări pentru medici și pacienți în cazurile de coronavirus.

Comitetul pentru medicamente de uz uman susține că doar
studiile de amploare, controlate, randomizate, făcute de cercetătorii
științifici din UE, pot duce rapid la posibile tratamente ale infecției
COVID-19 și la aprobarea acestora.

Agenția Europeană pune la dispoziție statelor membre ale UE informațiile noi și utile privind medicamentele aflate în investigație clinică pentru tratarea sau prevenirea infecției COVID-19.

Tratamentele care ajută la prevenirea și tratarea COVID-19 vor intra în procedură rapidă de autorizare, a mai transmis Agenția Europeană a Medicamentului.

Italia, ţara europeană cu cele mai multe persoane infectate cu coronavirus, care până pe 19 martie a ajuns la peste 35.500 de cazuri și aproape 3.000 de decese, face eforturi disperate pentru a scăpa de epidemie. La Napoli, medicii au pus în practică un tratament experimental.

Studii clinice se fac și în Franț, unde numărul cazurilor de coronavirus de apropie de 10.000 și peste 260 de persoane infectate cu COVID-19 au decedat până pe 19 martie. Laboratorul francez Sanofi ar fi obținut rezultate ”încurajatoare” în tratarea cazurilor de coronavirus cu un medicamentul folosit împotriva malariei.

Mai mulţi experţi solicită însă prudenţă, în absenţa unor studii mai ample şi din cauza efectelor secundare potenţial grave, în special în caz de supradozaj.

Și Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenției Europene a Medicamentului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la studiile clinice cu număr mic de participanți, care ar putea ”să nu genereze datele necesare stabilirii de concluzii ferme cu privire la efectele unui anumit agent terapeutic, capabile să asigure recomandări adecvate profesioniștilor din domeniul sănătății și pacienților”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News