Agenţia americană a medicamentului (FDA) a autorizat imunizarea cu un alt tip de ser decât cel folosit pentru schema completă, iar specialiștii europeni încă analizează această posibilitate.
„Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.
Vaccinurile dezvoltate prin tehnologia ARN mesager, cum sunt Pfizer și Moderna, administrate ca doză booster „par să funcţioneze mult mai bine” şi „sunt capabile să suscite un răspuns imunitar cu adevărat puternic”, a adăugat Marco Cavaleri.
Această ipoteză este susținută și de un studiu publicat recent în SUA, care arată că persoanele vaccinate cu serul Johnson & Johnson, care conține un virus inactivat, la fel ca AstraZeneca, sunt mai bine protejate dacă la doza a treia primesc un vaccin pe bază de ARN mesager.
Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat administrarrea dozei suplimentare de vaccin Pfizer persoanelor de peste 18 ani, însă populația eligibilă este stabilită la nivelul fiecărui stat din blocul comunitar. EMA va decide pe 25 octombrie dacă va aprobă și vaccinarea suplimentară cu Moderna.
Potrivit unui studiu publicat de Pfizer/BioNTech, a treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de cele două companii are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii.
În România, vaccinarea cu a treia doză a început pe 28 septembrie. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare preciza în acea perioadă că doza a treia se va face cu serurile Pfizer sau Moderna, inclusiv la persoanele care s-au vaccinat inițial cu AstraZeneca.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!