Chiar dacă restricțiile impuse în mare parte din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus au condus la îmbunătățirea calității aerului, datele arată că nu au redus în totalitate riscurile provocate de particulele fine (PM2,5) şi ozonul de la nivelul solului, ambele putând ameninţa sănătatea oamenilor.

În centrul și estul Europei au fost înregistrate cele mai ridicate concentrații de particule fine proveniți din combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor şi în industrie. În schimb, în sudul Europei se întâlnesc concentrații de ozon foarte ridicate.

Agenţia Europeană de Mediu atrage atenția că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor în Europa, provocând probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri.

Conform estimărilor, peste 400.000 de persoane mor anual în întreaga Europă din cauza problemelor legate de aceşti poluanţi.

UE a stabilit limite pentru 13 poluanţi atmosferici, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să-şi prezinte miercuri liniile directoare actualizate în care se vor aplica standarde mult mai stricte.

Tot marți, Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus al Uniunii Europene a avertizat că incendiile din această vară au condus la un nou record de emisii de carbon.

 
 

Urmărește-ne pe Google News