Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat luni undă verde vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, un pas decisiv pentru începerea campaniei de vaccinare în UE.

Recomandarea adoptată de EMA vizează persoanele din Europa cu vârste de cel puţin 16 ani, a precizat directorul instituţiei, Emer Cooke.

Era un pas așteptat, într-un moment în care cele mai multe state UE se confruntă cu un val epidemic agresiv și cu amenințarea unei tulpini noi a coronavirusului.

Pentru debutul vaccinării mai este nevoie de aprobarea formală din partea Comisiei Europene.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat anunțul Agenţiei Europene pentru Medicamente drept „un moment decisiv” și a asigurat că decizia Comisiei ar putea veni chiar în această seară: „Vom acționa rapid”.


https://twitter.com/vonderleyen/status/1341022130591440896?ref_src=twsrc%5Etfw 

Decizia luată la nivelul UE vine la mai bine de o săptămână după ce vaccinul a fost autorizat în SUA (11 decembrie) și la peste două săptămâni după ce el a primit undă verde în Marea Britanie (3 decembrie). Ambele țări au demarat deja campania de vaccinare.

Principalul motiv pentru această întârziere este că, spre deosebire de SUA și Marea Britanie care au oferit o autorizare de urgență, temporară, UE a ales o procedură obișnuită, aprofundată, dar ușor accelerată, scrie Euronews.

Chiar și așa, decizia de a aproba vaccinul a fost devansată cu o săptămână de la termenul stabilit inițial, în urma presiunilor exercitate de statele membre.

UE a cumpărat deocamdată 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, care urmează să fie distribuite în statele membre, în funcție de populație.

Comisia Europeană mai are o opțiune de a cumpăra încă 100 de milioane de doze și a decis să o folosească, dar negociază deocamdată cu cele două companii farmaceutice pentru a stabili când vor fi distribuite acestea, în condițiile în care cererea pentru vaccin este foarte mare.

Potrivit unor surse citate de Reuters, UE a refuzat în vară o ofertă de a cumpăra 500 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech.

Când începe vaccinarea în România

Doctorul Valeriu Gheorghiță a explicat duminică care sunt pașii următori până la vaccinarea primei persoane din România.

Concret, pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin.

„Noi ne dorim, dacă pe 26, într-adevăr, vom primi primele doze de vaccin, pe 27 să fie livrate către primele unități medicale, care vor primi aceste doze”, a spus Gheorghiță la Digi24.

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat și el, luni, că autorităţile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID începând cu data de 27 decembrie.

Gheorghiță a mai spus că prima persoană care va primi serul va fi un cadru medical ales de la unul dintre cele 10 spitale unde vor ajunge primele doze de vaccin.

Lista spitalelor din România care vor beneficia de primele doze de vaccin Pfizer este următoarea:

  • Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
  • București – Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș
  • București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș (inclusiv secția externă modulară Pipera)
  • Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
  • Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
  • Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș, Craiova
  • Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
  • Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Rustea, Baia Mare
  • Suceava – Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava
  • Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, Timișoara

Gheorghiță a mai spus că spune că BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță pentru Digi24.

Eficiență de 95%

Vaccinul Pfizer are la bază o tehnologie inedită, denumită ARN mesager sintetic, care presupune injectarea în organism a unei secvențe genetice a coronavirusului, pentru a instrui sistemul imunitar cum să reacționeze împotriva virusului, notează BBC.

Pfizer a anunțat că vaccinul său este eficient în proporție de 95%. El va fi administrat în două doze, la 21 de zile distanță.

Vaccinul trebuie să fie depozitat la temperaturi de minus 75 de grade Celsius, ceea ce presupune eforturi și costuri logistice substanțiale.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News