Directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a anunțat joi că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”, și că beneficiile administrării sale sunt mai mari decât riscurile.
Concluzia a fost formulată de comisia de siguranță a vaccinurilor din cadrul EMA, după o analiză a cazurilor de tromboză apărute în mai multe state europene printre persoanele vaccinate.
Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului de incidente tromboembolice sau de cheaguri de sânge, a mai adăugat directoarea EMA, care a subliniat că numărul acestor incidente este unul mic, ținând cont de numărul mare de persoane vaccinate, și nu depășește incidența raportată la populația generală.
„Eu una m-aș vaccina și mâine”, a spus Cooke, într-o notă personală. „Dar aș vrea să știu dacă mi s-ar întâmpla ceva după aceea”, a completat ea.
În același timp, a subliniat Cooke, pe baza dovezilor, inclusiv a autopsiilor, „nu putem încă exclude definitiv o legătură între aceste (cheaguri de sânge) și vaccin”.
Șefa EMA a precizat că agenția va derula în continuare alte studii pentru a clarifica situația. Ea a subliniat însă că statele membre UE au acum informațiile necesare pentru a decide în privința imunizării cu AstraZeneca.
O soluție oferită de EMA în acest context este inserarea unui avertisment în prospectul vaccinului, cu o descriere a cazurilor de tromboză.
„Această informație va fi oferită cadrelor medicale și publicului, odată cu semnele și simptomele posibile, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru a reduce riscurile”, a declarat joi doctorul Sabine Strauss, șefa comisiei pentru siguranța vaccinurilor din cadrul EMA.
Strauss a mai spus că nu există dovezi cu privire la eventuale probleme de calitate care să vizeze un lot anume de vaccinuri.
Cazuri de tromboză rară, analizate și în Marea Britanie
O concluzie asemănătoare a fost oferită joi și de agenția de reglementare a Marii Britanii în domeniul medicamentelor (MHRA).
MHRA a primit rapoarte privind apariția a cinci cazuri de tromboză a sinusurilor și a venelor cerebrale, apărute la bărbați cu vârste între 19 și 59 de ani. Unul dintre cazuri a fost fatal.
Este exact tipul de tromboză invocat de autoritățile germane drept motiv pentru suspendarea campaniei de imunizare cu AstraZeneca.
O analiză amănunțită a acestor cinci cazuri este în derulare, a anunțat MHRA, care a precizat că aceste cazuri pot să apară în mod natural.
Dar MHRA a precizat că beneficiile vaccinului întrec riscurile și că dovezile actuale nu relevă o legătură cauzală între vaccinare și cheagurile de sânge apărute.
Oficialii au precizat însă că persoanele vaccinate care au dureri de cap ce durează mai mult de patru zile după vaccinare ar trebui să consulte un medic, ca măsură de precauție.
Verdictul EMA, așteptat de mai multe țări
Mai multe țări europene, printre care Franța, Germania, Italia și Spania, dar și Olanda, Norvegia, Danemarca sau Bulgaria au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca până la o decizie a EMA.
În tot acest timp, agenția de reglementare a UE și organizația Mondială a Sănătății au subliniat că beneficiile acestui vaccin în prevenirea Covid sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse.
La rândul său, compania producătoare a vaccinului a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost imunizați cu serul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nici o dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge, potrivit Reuters.
Nu toate țările au suspendat vaccinarea cu acest ser. Autoritățile române au anunțat, luni seară, că au decis să continue campania de vaccinare cu serul AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare.
În situația României se află mai multe state UE, printre care Belgia, Grecia, Finlanda, Polonia, Cehia sau Ungaria, dar și din afara blocului comunitar: Marea Britanie, Canada, Australia.
În România, aproape 239.000 de oameni s-au imunizat cu acest ser până acum.