Ivermectina este un produs utilizat pentru tratarea paraziților la animale, însă în ultima perioadă au apărut informații conform cărora ea ar fi eficientă ca tratament anti-COVID.
Potrivit EMA, „sunt necesare studii suplimentare pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea și siguranța produsului în prevenirea și tratarea Covid”.
„Studiile de laborator au arătat că Ivermectina poate bloca replicarea virusului, dar la concentrații mult mai mari decât cele obținute cu dozele autorizate în prezent”, spune EMA. Prin urmare, efectele adverse și posibila toxicitate nu pot fi excluse la aceste doze, a adăugat agenția.
Ivermectina, autorizată în Slovacia și Africa de Sud
Autoritățile sud-africane au aprobat pe 27 ianuarie utilizarea Ivermectinei ca tratament pentru bolnavii de COVID.
Astfel, în Africa de Sud, programul este unul restricționat, asta înseamnă că nu toți pacienții cu COVID vor primi tratamentul cu Ivermectină. Solicitările făcute de medici pentru utilizarea medicamentului vor fi evaluate de la caz la caz de către autoritatea de reglementare.
Și Slovacia a autorizat în luna ianuarie 2021 acest medicament care nu are autorizare pentru uz uman. Ivermectina a fost aprobată pentru tratamentul infecției cu SARS-COV-2 – deocamdată, pentru o jumătate de an.
Andreea Moldovan: „Este un risc de a folosi Ivermectina în tratamentul COVID-19”
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a avertizat că toate produsele medicinale veterinare care conțin Ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale, asupra oamenilor putând avea efecte grave.
În luna februarie a acestui an, Ministerul Sănătății din România a transmis că Ivermectina ar putea fi utilă în tratarea COVID-19, potrivit indicilor din studiile clinice observaţionale, însă menționează că aceste date trebuie confirmate prin alte studii.
„Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că Ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, au transmis autoritățile sanitare române.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan spunea însă că folosirea Ivermectinei este riscantă, pentru că acest medicament nu a fost încă testat pentru uz uman, pentru a putea fi considerat sigur şi eficient în tratamentul COVID.