Dacă în interval de şase luni de la primirea datelor transmise de statele membre UE nu se poate demonstra legătura cu o activitate infracţională, păstrarea lor mai departe este interzisă, a menţionat în comunicatul său EDPS, agenţia însărcinată să controleze organismele şi instituţiile UE în domeniul gestionării datelor personale.

„Un interval de şase luni pentru preanaliza şi filtrarea marilor blocuri de date ar trebui să permită Europol să răspundă solicitărilor operaţionale ale statelor membre ale UE care îi cer sprijin tehnic şi analitic, reducând totodată la minim riscurile pentru drepturile şi libertăţile persoanelor”, a explicat şeful EDPS, Wojciech Wiewiorowski.

Avertismentul vine în finalul unei anchete lansate în 2019 privind posibila încălcare de către forul european de poliţie a propriei legislaţii prin păstrarea unor date „mai mult decât e necesar”.

Europol dispune acum de un interval de 12 luni pentru a şterge datele problematice care nu au fost şterse până pe 3 ianuarie 2022.

Comisia Europeană a salutat într-un comunicat intervalul oferit „cu titlul de derogare” de către EDPS, apreciind că Europol va avea „suficient timp” pentru a se conforma.

Urmărește-ne pe Google News