„Văd un pic de exces de încredere în privinţa iernii viitoare. Rolul nostru este să le spunem că treaba nu s-a terminat şi că iarna viitoare va fi un alt test important. (…) Următoarea iarnă poate fi chiar mai complicată decât actuala din trei motive”, a declarat Birol, în timpul unui eveniment organizat de Comisia Europeană.
Șeful IEA a explicat că, în primul rând, țările UE importă în continuare 30 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, ceea ce, spune el, reprezintă o cantitate importantă.
Al doilea motiv este că blocul comunitar importă tot mai multe gaze naturale lichefiate, însă anul trecut capacitatea suplimentară a fost „una dintre cele mai scăzute din istorie”.
Iar, în al treilea rând, China va reveni în anul 2023 pe piaţă ca un „mare cumpărător” de gaze, a mai explicat oficialul.
Fatih Birol a felicitat, în schimb, UE pentru că a redus emisiile de CO2, accelerând implementarea de tehnoligii curate.
„Uitându-ne în urmă cu un an, vedem că veniturile Rusiei au scăzut semnificativ şi vor scădea şi mai mult, tranziţia spre energie verde a avansat constant şi au scăzut emisiile. Este o mare poveste de succes”, a spus șeful IEA.
Totodată, Birol a atras atenția asupra faptului că prețul gazelor este încă „de trei ori peste nivelurile istorice”, deși s-a ieftinit comparativ cu vara anului trecut și a propus astfel UE să dezvolte un „master plan” pentru a stimula industria europeană care a avut la bază „un model de afaceri sprijinit de energia ieftină rusească”.
Foto: Hepta
Jumbo • 23.02.2023, 10:37
Pt globalisti exista doar iarna care a trecut si eventual urmatoarea, hahahahahahaha.