Vizita de săptămâna trecută în Republica Moldova a șefului SRI, Eduard Hellvig, nu a trecut neobservată la Moscova.

Analistului politic moldovean Igor Tulyantsev pune întâlnirea directorului principalului serviciu de informații din România cu președinta Maia Sandu în contextul protestelor care au loc de mai bine de o lună în Găgăuzia, o regiune autonomă din sud-estul Republicii Moldova care militează pentru apropiere de Moscova.

Igor Tulyantsev. Foto: rodina.md

„Președintele discută despre reforma sistemului de securitate cu directorul serviciului de informații al României, Raul Hellvig. Se poate concluziona că vecinii vor ajuta autoritățile moldovenești să lupte cu nemulțumiții. Acest lucru confirmă încă o dată că regimul Sandu își trage legitimitate nu în interiorul ţării, ci în afara ei”, argumentează analistul politic, citat de Ria Novosti.

  • Igor Tulyantsev este președintele mișcării ,,Patria – Uniunea Eurasiatică” și fost lider Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova.

Expertul susține că Maia Sandu încearcă să-i discrediteze pe cetățenii nemulţumiţi de politica sa economică și se pregătește de represiuni împotriva protestatarilor, sub pretextul construirii democrației și al aderării la Uniunea Europeană.

Proteste împotriva creșterii prețurilor

De la mijlocul lunii iulie, în regiunea Găgăuză locuitorii se adună în fiecare weekend pentru mitinguri împotriva creșterii prețurilor. Prețurile la alimente au crescut cu 32,5 la sută, la produsele nealimentare – cu 21%, la serviciile pentru populație – cu 35%, conform sursei citate.

Protestatarii cer autorităților de la Chișinău să meargă la Moscova pentru a negocia aprovizionarea cu gaze și asigurarea comerțului cu legume și fructe. Principalele sloganuri sunt „Nu ne mai mulge!”, „Jos Sandu!”, „Pentru prietenie cu Rusia!”, „Moldova, Rusia!”.

Maia Sandu consideră că protestele sunt orchestrate de susținătorii ai Rusiei, care ar putea pregăti și o lovitură de stat, notează notează agenția rusă de stat, care subliniază că la Comrat, centrul administrativ al Găgăuziei, au fost observate echipamente speciale de poliție.

Proteste Gagauzia

Două mari probleme: gaze și legume

În ciuda aparentei ostilități față de Moscova, guvernul Sandu speră să primească o amânare până la sfârșitul anului pentru plățile de gaze rusești pentru august și septembrie, mai scrie Ria Novosti.

„Moldovagaz” a apelat deja la „Gazprom” în acest sens. Potrivit șefului companiei moldovenești, Vadim Ceban, prețurile actuale sunt prea mari pentru ca Chișinăul să transfere fonduri la timp: în iunie, gazele naturale costau 980 de dolari la mia de metri cubi, în august era deja de 1.460 de dolari.

Nici moldovenii de rând nu plătesc, datoria lor față de Moldovagaz în iulie se ridica la 75,5 milioane lei (aproximativ 3,9 milioane dolari). Viceprim-ministrul Andrei Spînu avertizează că „dacă Gazprom oprește livrările, atunci și Transnistria va rămâne fără gaz”. Anterior, un astfel de șantaj a funcționat în mod repetat, scriu jurnaliștii din Rusia.

Pe 15 august, Rusia a interzis importurile de produse vegetale din Republica Moldova. Motivul oficial este încălcările repetate ale cerințelor de carantină: insecte, agenți patogeni și buruieni au fost găsite în cutii cu cireșe, mere și piersici.

  • Economia Moldovei este dependentă de exporturile de cereale, vin, fructe și legume. Ponderea exporturilor în Rusia este importantă, mai ales pentru Găgăuzia.

„Chișinăul acționează în interesele SUA și ale UE”

Autoritățile de la Chișinău conturează cu claritate problema lipsei de gaz și a capacității de a furniza produse pe piața rusă, dar nu iau măsuri reale pentru a remedia situația, spune Natalia Kharitonova, profesor de științe politice la Academia Prezidențială Rusă de Economie și Administrație Publică (RANEPA).

„Chișinăul, integrându-se în rândurile rusofobilor, acționează constant în interesele SUA și ale UE”, susține Kharitonova. „Se pare că doar instinctul de autoconservare o împiedică pe Sandu să lanseze o operațiune militară în Transnistria. Dar, se pare, acest lucru nu este pentru mult timp”, concluzionează profesoara, conform Ria Novosti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News