„Începând de astăzi, UNRWA, principalul colac de salvare pentru refugiații din Palestina, este împiedicată să furnizeze asistență vitală în nordul Gaza. În ciuda tragediei care se desfăşoară în faţa ochilor noştri, autorităţile israeliene au informat ONU că nu vor mai aproba convoaiele alimentare ale UNRWA în nordul” teritoriului, a precizat Lazzarini, într-un mesaj publicat pe rețeaua X, fostul Twitter.
📍# Gaza: as of today, @UNRWA, the main lifeline for #Palestine Refugees, is denied from providing lifesaving assistance to northern Gaza.
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) March 24, 2024
Despite the tragedy unfolding under our watch, the Israeli Authorities informed the UN that they will no longer approve any @UNRWA food… pic.twitter.com/lfp9xRQuh1
„Acest lucru este revoltător și face ca obstrucționarea asistenței de salvare a vieții în timpul unei foamete provocate de om să fie intenționată. (…) Prin împiedicarea UNRWA de a-și îndeplini mandatul în Gaza, ceasul va ticăi mai repede spre foamete și mulți alții vor muri de foame, deshidratare și lipsă de adăpost. Acest lucru nu se poate întâmpla, nu ar face decât să ne păteze umanitatea colectivă”, a adăugat șeful agenției ONU, cerând ca restricțiile să fie ridicate.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a UNRWA, Juliette Touma, riscul de foamete cel mai acut este în nordul Gazei, unde agenția nu a mai reușit să distribuie ajutoare din 29 ianuarie.
Ea a acuzat că decizia Israelului, despre care spune că nu a fost motivată, „este un alt cui în sicriul” eforturilor de a furniza ajutor civililor din Fâșia Gaza.
Un apel pentru revizuirea „urgentă” a deciziei a venit și din partea directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a afirmat că „împiedicarea UNRWA să aducă alimente înseamnă, de fapt, negarea posibilităţii de supravieţuire pentru oamenii înfometaţi”.
Pe de altă parte, COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării responsabil cu afacerile civile palestiniene, a precizat că „UNRWA a renunţat de mult” la implicarea sa în „distribuirea ajutorului în nordul Fâşiei Gaza”.
COGAT a precizat astfel că „lucrează cu organizaţii umanitare şi alte agenţii ale ONU pentru a deschide calea pentru cantităţi mari de ajutor” în nordul enclavei, adăugând că „în ultima lună, peste 350 de camioane cu alimente şi alte ajutoare” au ajuns în zonă.
La sfârșitul lunii ianuarie, Israelul a acuzat că 12 membri ai personalului UNRWA au participat la atacul Hamas din 7 octombrie. Ulterior, agenția ONU a anunțat că a renunțat la colaborarea cu persoanele vizate de suspiciuni.
Datele ONU arată că cei mai mulți dintre cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei sunt expuși riscului de foamete.
Foto: Hepta
croco601 • 25.03.2024, 15:21
Israelul a fost 75 de ani un copil râzgâiat. E timpul pentru o urecheală (vezi Nică a lui Ștefan a Petrei).