Numeroasele restricții și reacții internaționale de protest l-au surprins inclusiv pe președintele Vladimir Putin, susțin surse din serviciile de informații americane, citate de postul de televiziune NBC. Șeful statului e frustrat nu doar de întârzierea militară, ci și de izolarea diplomatică a țării sale, conform acelorași surse.
Pe acest fundal, agenția rusă TASS aduce și contrareacții, de la cei care încurajează Moscova în război.
„Americanii sunt la baza acestei crize. Dacă ei nu pot crea o criză, companiile producătoare de arme nu pot lucra la capacitate maximă. Au nevoie de crize pentru a satisface interesele acestei mafii”, a spus marți, la Teheran, conducătorul spiritual al Iranului, Ali Khamenei. „Ucraina a căzut victimă acestei politici”, a completat el.
Și Coreea de Nord a reacționat. „Politica hegemonică a SUA și nerespectarea de către țările occidentale a intereselor legitime de securitate ale Rusiei sunt cauza principală a situației din Ucraina, a declarat luni Ministerul de Externe al Coreei de Nord”, sună o altă depeșă a agenției TASS.
„Cererile de securitate ale Rusiei au fost legitime și raționale, dar, cu toate acestea, au fost ignorate”, a spus ministrul de externe de la Phenian, conform TASS.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Erată: Într-o versiune anterioară a acestui text în titlu apărea numele Khomeini în loc de Khamenei. Ruhollah Khomeini este predecesorul lui Khamenei și este cel care a condus Revoluția Iraniană în 1979 și printre altele, l-a condamnat la moarte pe scriitorul indiano-britanic Salman Rushdie pentru publicarea cărții „Versetele satanice”. Actualul lider, Ali Khamenei, l-a urmat în funcție pe Khomeini în 1989.