În ciuda alertelor internaționale care avertizează asupra pericolului unei călătorii în Ucraina, compania spune că până acum a vândut 150 de bilete, în timp ce site-ul său, care oferă informații despre oferte, are 1,5 milioane de accesări pe lună, în creștere cu 50% față de cifrele de dinaintea invaziei.

„Porniți chiar acum într-o călătorie către minunata Ucraina”, îndeamnă agenția pe site-ul său.

„Nu este vorba doar despre bombe, ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este și despre modul în care oamenii se ajută unii pe alții”, spune fondatorul și CEO-ul VisitUkraine, Anton Taranenko.

Peste drum de locul unde a lovit recent o bombă, veți putea mânca mâncare tradițională la un bistro redeschis. Viața continuă și există speranța că, în curând, toate acestea se vor termina. Copiii cresc, viața merge mai departe, încercăm să ne bucurăm de ea.

Anton Taranenko:

„Dacă vrei să vizitezi orașele noastre distruse, vino acum!”

Taranenko îndeamnă oamenii să viziteze Ucraina: „Dacă vrei să vezi orașele noastre distruse și oamenii curajoși luptând, te rog vino acum!”.

„Verificăm regulat situația, astfel încât să putem monitoriza diferitele niveluri de siguranță”, spune el, subliniind că mulți ucraineni s-au întors acum în zonele din care au fugit inițial, în special în capitala Kiev.

Descoperirea țării, adaugă el, înseamnă și a privi în ochii ucrainenilor, ale căror vieți s-au schimbat pentru totdeauna, dar care trăiesc în așteptarea și cu speranța victoriei.

15 bilete, rezervate de cetățeni americani

Deși legea marțială a fost introdusă în Ucraina și traficul aerian a fost suspendat, Taranenko spune că vizitatorii străini pot intra și ieși destul de ușor pe uscat, trecând în Ucraina pe la frontierele țării cu statele europene vecine.

Taranenko mai spune că, indiferent de riscuri, „există un apetit pentru a vizita Ucraina”. Din cele 150 de bilete vândute până acum, 15 au fost rezervate de americani, susține el.

Grupurile vor fi limitate la 10 persoane. Participanții își vor întâlni ghidul la punctele de preluare și vor fi pregătiți cu privire la cum să acționeze în cazul în care apare o situație critică – unde să găsească adăpost, dacă sună sirenele de raid aerian, de exemplu.

„Nicăieri nu este 100% sigur”

Turiștii care ajung în Ucraina să fie conștienți de faptul că nicăieri în țară nu există un loc 100% sigur, deși vor avea ghid „specializat”. „Dacă te aventurezi singur la 10 metri în stânga sau 10 metri în dreapta, s-ar putea să ajungi la o mină sau o bombă”, avertizează șeful agenției de turism.

Tururile de o zi durează 3-4 ore și costă 50 de euro, dar pot fi extinse, în funcție de solicitări. Compania spune că profiturile din vânzarea tuturor biletelor sunt destinate sprijinirii refugiaților de război.

Printre tururile oferite se numără unul intitulat „Orașe curajoase”, care acoperă destinații precum „Bucha și Irpin, puternice și invincibile”, aflate aproape de Kiev și locul unde armata rusă a masacrat sute de civili.

Oferta de pe site-ul agenției VisitUkraine

La Kiev, Bucha sau Irpin, oamenii duc acum o viață normală. În ciuda alarmelor cu rachete în fiecare zi, nu mai există soldați ocupanți ruși.

Oleksii Vlasenko, antreprenor participant la un tur:

Avertismentul experților în securitatea călătoriilor: „E ca și cum ai da cu zarul”

Deși călătoriile sunt posibile, experții independenți în securitatea călătoriilor avertizează împotriva acestui lucru.

Charlie McGrath, proprietarul Objective Travel Safety, o companie din Marea Britanie care antrenează oameni pentru zonele de război, spune că până și zonele din Ucraina care par a fi sigure pot prezenta un risc real: „Invit la extremă prudență, din cauza atacurilor rusești în curs. Vestul îndepărtat al țării este relativ sigur și viața pare să continue, dar sud-estul este mult mai periculos. Să pleci acolo e ca și cum ai da cu zarul. Nu recomand!”.

VisitUkraine a fost apreciat de guvern pentru munca depusă în sprijinul industriei turistice, dar nu există nicio aprobare oficială pentru demersul său actual de a încuraja vizitatorii.

„La nivel de stat, dorim ca Ucraina să fie deschisă turismului, dar pentru asta trebuie să câștigăm și să oprim războiul. Poziția noastră oficială este să vizitați Ucraina când va fi sigură de vizitat, posibil anul viitor” a declarat Mariana Oleskiv, președinta Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Turismului din Ucraina.

Foto: Profimedia

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News