Măsuri speciale de protecție în Gara de Nord din Timișoara. Zona a fost împânzită de jandarmi, polițiști, inspectori ITM și ai DSP. Trenul cu muncitori sezonieri a pornit din Viena spre Timișoara și ar fi trebuit să ajungă în capitala Banatului la ora 9, miercuri dimineață. A ajuns cu o oră întârziere. 

Îngrijitoarele românce au fost întâmpinate de angajați ai DSP și ITM, la sosirea în țară

Este primul tren care aduce români din afara țării. A avut 41 de călătoare, românce care au lucrat ca îngrijitoare de bătrâni în Austria. Opt dintre ele au coborât în Curtici, de unde au fost preluate și duse spre județele de domiciliu, iar restul au ajuns la Timișoara. 

Din cele 33 de femei care au venit la Timișoara, cinci sunt din județul Timiș. Tuturor li s-a luat temperatura, li s-au verificat actele, iar apoi au fost urcate în autobuze și duse spre județele de domiciliu. Sunt inclusiv femei din Vaslui sau Iași ori Craiova. 

Îngrijitoarele au plecat cu autobuzele spre centrele de carantină

„Au venit 41 de femei îngrijitoare din Austria, din care opt au rămas la Curtici și diferența a venit la Timișoara. Au fost duse la limite de județ pentru carantinare”, ne-a spus .

Pavel Kasai, directorul ITM Timiș:

Potrivit celor de la Direcția de Sănătate Publică, toate călătoarele vor intra în carantină timp de 14 zile, chiar dacă unele dintre ele și-au făcut testul de coronavirus, iar rezultatele au fost negative. 

Femeilie venite din Austria merg direct în carantină

Pleacă al doilea tren

Miercuri seară, de la ora 21.13, din Timișoara va pleca un al doilea tren cu muncitori sezonieri spre Viena. Primul a luat drumul Austriei duminică, 10 mai, după ce statele român și austriac au convenit să introducă o linie directă între cele două țări pentru a facilita accesul muncitorilor din România care au contracte pentru îngrijirea bătrânilor în Austria. 

Cel de miercuri seară va transporta 104 muncitori sezonieri din 13 județe, inclusiv din Timiș. Inspectorii ITM vor fi prezenți în gară pentru a analiza contractele de muncă, dacă îngrijitoarele au asigurare medicală și dacă merg printr-un agent de recrutare al forței de muncă din România. 

Trenul are doar vagoane de tip cușetă, iar fiecare garnitură are câte cinci vagoane cușetă românești și cinci austriece. Numărul total de locuri este de aproximativ 350. Toți călătorii trebuie să poarte mască de protecție la urcarea și coborârea din tren și pe durata călătoriei. Este recomandată și utilizarea mănușilor de unică folosință pentru a preveni răspândirea SARS-CoV2. 

Mai multe detalii despre prima cursă spre Austria puteți citi aici.

Urmărește-ne pe Google News