UPDATE ora 22.00: La finalul discuției din Modrogan, surse participante la discuții au declarat pentru Libertatea că vehiculata ieșire de la guvernare este improbabilă și că Ciucă le-a cerut miniștrilor precauție în ce aprobă în ședințele de Guvern conduse de premierul PSD Marcel Ciolacu. „Nu lăsați nimic suspect să treacă în Guvern cu avizul vostru”, a spus Ciucă, potrivit surselor Libertatea.


Știrea inițială: Nicolae Ciucă a declarat într-un mesaj video, despre moţiunea de cenzură anunţată de preşedinta USR, Elena Lasconi, că este un exerciţiu neserios.

„Eu şi PNL luptăm cu un pericol real, PSD, un pericol la adresa democraţiei”

„Astăzi suntem la guvernare cu PSD pentru că USR a decis în 2021, după 6 luni de guvernare cu PNL, să părăsească guvernarea şi să depună moţiune de cenzură, împreună cu AUR. Astăzi, vedem acelaşi exerciţiu neserios al aceluiaşi actor, USR, condus de doamna Lasconi. Anunţă o moţiune de cenzură din maşină, fără un text, fără discuţii cu noi. Spun asta pentru că şi dumneaei ar trebui să ştie, ca şi mine, că actuala configuraţie parlamentară nu ne permite un guvern de dreapta pe care mi-l doresc”, a spus Nicolae Ciucă în mesajul video, citat de agenția de presă News.ro.

„Eu şi PNL luptăm cu un pericol real, PSD, un pericol la adresa democraţiei. O invit public pe doamna Lasconi şi USR la sediul PNL să discutăm despre viitor. Dacă vrem să avem democraţie şi nu dăm foc ţării, ci luptăm cu raţiune şi forţă împotriva abuzurilor, eu sunt un om serios, nu dau curs unor demersuri politicianiste şi neserioase, când ţara este în pericol să fie acaparată de PSD”, a mai arătat Ciucă.

Preşedintele PNL afirmă că „mai sunt două luni până când vom avea un nou guvern legitimat de votul românilor”, iar mediul economic din România „îşi doreşte lideri responsabili, pensionarii au nevoie de pensii, familiile au nevoie de siguranţă, iar instituţiile trebuie să funcţioneze”.

Apelul lui Lasconi: aveţi câteva ore să le arătaţi românilor de partea cui sunteţi

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a cerut, marţi, lui Nicolae Ciucă să vină cu un răspuns dacă sprijină sau nu moţiunea de cenzură pe care urmează să o iniţieze Uniunea Salvaţi România.

„Lucrăm la textul moţiunii de cenzură prin care să dăm jos acest guvern incompetent şi corupt. Cerem tuturor forţelor democratice parlamentare, forţelor de dreapta să se alăture în demersul nostru pentru a oferi românilor o guvernare predictibilă, democratică, ce să îşi dorească să facă bine pentru ţară. Şi un mesaj special pentru foştii noştri parteneri de la PNL – aveţi câteva ore să le arătaţi românilor de partea cui sunteţi, de partea poporului sau de partea lui Marcel Ciolacu. Ştiu că este greu să te îndepărtezi de pungile cu bani de la Guvern, (…) dar să nu uităm că PNL a făcut foarte multe lucruri bune în istoria României în urmă cu 100 de ani. Nu puteţi să mai mergeţi braţ la braţ cu PSD şi să spuneţi că sunteţi urmaşii Brătienilor. Noi aşteptăm să vină cu 110 semnături domnul Ciucă. (…) În câteva ore aş vrea ca domnul Ciucă să ne dea un răspuns, poate să ne aducă şi semnăturile tot în câteva ore”, a declarat Elena Lasconi, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

PNL poate demite actualul guvern prin retragerea miniștrilor

Liberalul Vlad Nistor a declarat că joi va avea loc o ședință a conducerii extinse a PNL, în care partidul va decide asupra mișcărilor ulterioare, după ruperea coaliției cu PSD. Întrebat la Prima TV în legătură cu o posibilă decizie de a părăsi guvernarea, Nistor a menționat că există, în mod teoretic, și această variantă, adăugând că este probabil să se ajungă la un guvern interimar și că unii miniștri PNL susțin această idee.

Nistor a explicat că PNL este partidul care poate demite actualul guvern, prin retragerea miniștrilor săi din executiv. El a subliniat că USR nu are această capacitate acum: „Noi suntem cei care putem face acest lucru, dar pentru a-l realiza trebuie să ne retragem miniștrii. Conducerea PNL se va reuni joi dimineață pentru a lua o decizie în acest sens, deoarece nu putem aduce toți colegii din țară pe loc”.

„Există colegi care susțin această direcție”

„Actuala guvernare este una administrativă, pe termen limitat, și probabil că se va ajunge la un guvern interimar”, a mai spus Nistor., citat de News.ro.

Întrebat dacă susține personal ieșirea PNL de la guvernare, Nistor a confirmat că este de acord, dar decizia finală aparține Biroului Politic Național al PNL. El a adăugat că există colegi care susțin această direcție chiar mai ferm decât el, inclusiv unii miniștri: „Sunt și miniștri care gândesc astfel”.

Urmărește-ne pe Google News