Conform noilor reglementări impuse de UE în lupta cu terorismul și migrația ilegală, verificarea documentelor de călătorie se va face de echipe mixte ale polițiștilor de frontieră din ambele țări vecine tranzitate (ex. România -Bulgaria, România-Ungaria). Pașaportul sau, după caz, cartea de identitate, va fi supusă controlului atât de partea română, cât și de omologii polițiști din țara în care turistul urmează să intre.
”Bazele de date în care se vor face verificări includ Sistemul ded Informații Schengen (SIS), baza de date a Interopului privind documentele de călătorie furate sau pierdute (SLTD) precum și bazele de date naționale”, ne-a declarat cms.șef Fabian Bădilă din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).
Cu alte cuvinte, documentul de identitate va trece din mână în mână de la polițistul de frontieră român la cel bulgar sau ungur, de exemplu, care își va face, la rându-i, propriile verificări.
Controlul, aplicat în frontierele maritime, aeriene și terestre
Acest tip de control, mult mai sever și mai riguros, se va aplica la toate frontierele aeriene, maritime și terestre. În condițiile în care sărbătorile Pascale se apropie, iar sezonul vacanțelor bate la ușă, românii trebuie să știe că vor petrece ceva mai mult timp în vămi, mai ales în punctele de frontieră rutiere. Respectivele verificări, de-acum mult mai minuțioase, îl vor auta pe polițist să se lămurească dacă are în față un terorist, un infractor fugar căutat sau un migrant ilegal. Pentru ca turistul să petreacă totuși cât mai puțin timp la graniță, Poliția de Frontieră Română a luat unele măsuri. ”A fost suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și numărul echipamentelor folosite pentru verificare. În punctele de frontieră mai importante au fost detașați lucrători și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. De asemenea, va fi folosită la maximum infrastructura din frontiere și în funcție de valorile de trafic se vor crea fluxuri suplimentare de control pe sensul de inrare sau de ieșire din țară”, a adăugat cms.șef Bădilă.
Acum, o mașină și un turist sunt verificați în două minute
Comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri din vămile românești a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300 la sută, condiții în care numărul de tonete de control dispuse pe fiecare sens a rămas același. Chiar și în aceste condiții, controlul de frontieră al unui autoturism și al unui pasager se derulează în aproximativ două minute, iar al unui camion în maximum 15 minute.
Se introduc controale drastice și între statele Uniunii Europene
Turistul român trebuie să știe că, din data de 7 aprilie, se vor face controale și în punctele de frontieră interne, acolo unde verificările se făceau sumar sau chiar deloc. Este vorba de granițele dintre state precum Ungaria și Austria, Franța și Germania, Italia și Austria, Germania și Austria sau Franța și Spania unde echipe ixte de polițiști de frontier vor controla documentele de călătorie.
Aplicație on line contra aglomerației din vămi
Poliția de Frontieră Română a dezvoltat o aplicație on-line disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro . Această aplicație prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite interval de timp care sunt actualizați în timp real. Astfel, turtistul își poate reconfigure traseul către o vamă cu valori de trafic mai scăzute.