„Vă pot spune că începând de astăzi şi toată săptămâna, şi atât timp cât va fi necesar un anumit număr de acţiuni se vor desfăşura”, a declarat liderul sindicatului FNSEA, Arnaud Rousseau, în timp ce mai multe blocaje sunt în desfăşurare în provincia sud-vestică Occitania.
Dacă guvernul „nu ne vine în întâmpinare (…), am putea fi la începutul unei mari mişcări agricole”, a avertizat la rândul său liderul sindicatului Tineri agricultori, Arnaud Gaillot.
Începând de joi seară, agricultorii blochează o porţiune a autostrăzii A64 din sud-vestul Franţei, iar luni au blocat accesul în centrala nucleară de la Golfech şi accesul pe autostrada A9 din sud.
Agricultorii francezi protestează împotriva taxelor ce le sunt percepute şi normelor de mediu pe care le consideră prea stricte.
„Europa lui Macron vrea moartea agriculturii noastre”, susține extrema dreaptă din Franța
Guvernul francez se teme de o extindere a protestelor, întrucât din Olanda şi până în România, trecând prin Polonia şi Germania, agricultorii îşi multiplică acţiunile împotriva creşterii taxelor şi pactului european Green Deal, toate acestea pe fondul inflaţiei şi concurenţei importurilor din Ucraina.
Deşi ieşit din UE, nici Regatul Unit nu este ocolit de proteste, producătorii de fructe şi legume desfăşurând luni o manifestaţie în faţa parlamentului de la Londra.
În acest timp, cu mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor europarlamentare, partidele de opoziţie curtează agricultorii.
În Franţa, atât dreapta, cât şi stânga au cerut guvernului să renunţe la creşterea taxelor pentru carburanţii folosiţi în agricultură, iar preşedintele formaţiunii de extremă dreapta Adunarea Naţională, Jordan Bardella, a criticat „Europa lui Macron, care vrea moartea agriculturii noastre”.
Premierul recent numit de preşedintele Emmanuel Macron, Gabriel Attal, urmează să îi primească luni seară pe reprezentanţii agricultorilor.
Foto: Profimedia Images