Campania de însămânțare a început exact cam în perioada în care orașul Țăndărei devenea a doua zonă carantinată a României, după Suceava, din cauza numeroaselor cazuri de coronavirus. Pe 4 aprilie, armata bloca localitatea. 

“Nimănui nu-i pasă de noi”

Cătălin Niculae (45 de ani), cel care are o întreprindere individuală și 520 de hectare luate în arendă, este doar unul dintre numeroșii agricultori din Țăndărei care nu pot părăsi orașul, după Ordonanța Militară numărul 7. Iar lucrările din această perioadă sunt decisive.

Cătălin Niculae

Producția de pe 40 de hectare ajunge să fie folosită ca materie primă în industria produselor de panificație sau ulei, dar cea mai mare parte a recoltei se transformă în semințe, pentru culturile de anul viitor, pentru peste 250.000 de hectare.

Are contracte cu firme multinaționale, trebuie să le livreze semințe de bună calitate, dar s-a trezit și el blocat, ca mulți alții, de carantina din Țăndărei: ”Campania a început cam pe 5-6 aprilie, la o zi-două de la carantinarea Țăndăreiului. Am reușit să angajăm oameni care să lucreze, din afara orașului, dar noi nu avem voie să mergem la câmp. Au venit utilajele, e nevoie să fim acolo, să coordonăm lucrările, însă nu suntem lăsați. E valabil pentru toți și pentru cei care au suprafețe mai mici sau sere. Ei nici nu au angajați, cine să le lucreze pământul?! Culmea e că angajații, care nu sunt din oraș, pot să vină la sediul social al firmei, care e în Țăndărei. Dar eu, angajator, nu pot să ies, să mă duc la câmp! Am reușit să însămânțăm, dar sunt lucrări de mare precizie, era nevoie de noi acolo. Una e să transmiți ceva, alta e să fii acolo”.

Am trimis 7-8 petiții la Primărie, la Prefectură, dar nu am primit niciun răspuns. Și mai sunt doar câteva zile din campanie. Suntem înnebuniți


Cătălin Niculae, fermier

Cătălin Niculae acuză autoritățile locale de lipsă de implicare: “De la Prefectură ni s-a transmis să ne mutăm la ferme! Păi cum să ne mutăm când nu avem niciun fel de condiții de locuit acolo. Este o crimă ce se întâmplă! De ce la Suceava s-a putut? Cei de acolo, de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, au dat niște derogări și pentru agricultori, la noi nu s-a putut! De ce nu face nimeni nimic?” 

DSP spune că nu se poate ieși încă din carantină, deși ultimul infectat a fost pe 22 aprilie

În 22 aprilie, în Țăndărei fost anunțat ultimul caz al unui cetățean infectat cu COVID-19. Două zile mai târziu, el părăsea spitalul din oraș, fiind dus la unitatea din Fetești.

Mihaela Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Ialomița, explică regulile pentru scoaterea localității din carantină: “De la acel caz nu am mai înregistrat niciun infectat, deși s-au făcut 50 de teste în oraș. Dintre ele, 46 sunt negative și mai așteptăm rezultatele pentru patru persoane testate pe 4 și pe 5 mai. Ultimele două sunt asistente de la spitalul din Țăndărei, unde am avut acel caz internat, până pe 24. Pentru ca o localitate să fie scoasă din carantină, e necesar ca în ultimele 14 zile să nu fi apărut niciun alt caz”.

Noi am și făcut documentul respectiv către Prefectură, pentru ieșirea orașului Țăndărei din carantină. Îl vom trimite imediat ce primim aceste ultime 4 rezultate

Mihaela Dumitrescu, purtător de cuvânt DSP Ialomița

Cum se ia ca reper ziua de 24 aprilie, abia joi s-ar împlini termenul de 14 zile fără cazuri în Țăndărei. Dar Cătălin Niculae spune că “pentru noi, agricultorii, e importantă și o zi, oricum e extrem de târziu! Ar fi trebuit ca autoritățile să ne ajute din timp, dar nu i-a păsat nimănui”.  

Primarul orașului, Nicoleta Toma, spune că “nu e adevărat că nu am făcut nimic. Și noi vrem ca oamenii din Țăndărei să poată să meargă la muncă. Am primit foarte multe cereri din partea unor asociații, a unor persoane fizice și le-am dat mai departe, spre Prefectură. Am cerut chiar și noi să se dea derogări pentru aceste situații. Am scris prim-ministrului, domnului Arafat să se ia măsuri să poată oamenii să iasă în asemenea situații speciale. Chiar am cerut celor de la DSP să găsească o soluție, să facă mai multe teste, dar să ne scoată din carantină! Noi suntem însă doar o primărie, nu putem să dăm noi derogări, asta o poate face numai Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”.

Nicoleta Toma

Nici nu știu de ce mai suntem în carantină. Am avut doar 65 de cazuri în oraș, la 14.000 de locuitori. Și nu s-a mai înregistrat niciunul din 22 aprilie.

Nicoleta Toma, primar Țăndărei

Libertatea a încercat să ia legătura și cu prefectul Tonița Manea, pentru un punct de vedere, dar aceasta nu a putut fi contactată.

Cum a procedat Suceava: derogări pentru agricultori, apicultori și pomicultori

Pe 30 martie, Suceava și alte 8 comune limitrofe intrau în carantină, zona fiind primul și în continuare cel mai mare focar de coronavirus din România. În urma numeroaselor presiuni venite din partea agricultorilor, apicultorilor și pomicultorilor, care au terenuri în vecinătatea zonei carantinate, pe 9 aprilie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava (CJSU) a decis însă să acorde niște derogări acestor categorii, respectând și prevederile Ordonanței Militare 6, pentru situații speciale.

Din zona de carantină instituită pe perioada stării de urgență prin Ordonanța Militară nr. 6/2020, formată din municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele Adâncata, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei, este permisă ieșirea, respectiv intrarea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care activează în domeniul agriculturii, pomiculturii, creșterii animalelor și apiculturii, pe baza documentelor justificative certificate de autoritățile competente, care să confere natura activității


fragment din Hotărârea CJSU Suceava din 9.04.2020

 
 

Urmărește-ne pe Google News