Asociația de dezvoltare inter-etnică a fost înființată în urmă cu șase ani, în localitatea Dumitrița din județul Bistrița-Năsăud. Cu gândul de a face agricultură într-un mod eficient, 15 familii de romi și români au muncit cot la cot pentru a obține fonduri europene și au reușit. În urmă cu doi ani, proiectul lor a fost acceptat și au primit 38.000 de euro.
De pe urma banilor comunitari, au beneficiat de 15 solarii, răsaduri, dar și de consulanță de specialitate. Oamenii s-au angajat să aibă grijă de solarii timp de trei ani.
Agricultura cu fonduri europene se dovedește a fi o afacere rentabilă
Fructele și legumele produse în Dumitrița au ajuns într-un lanț de magazine din Bistrița – Năsăud, în magazine din Cluj-Napoca, dar și în bucătăria uniu hotel de cinci stele.
Membrii familiilor implicate în proiect susțin că trăiau din cultivarea plantelor și creșterea animalelor. Acum, solariile le aduc un venit în plus.
„Noi încercăm să facem o agricultură de calitate și am încercat să îi specializăm pe oamenii aceștia. Au fost la cursuri practice de lucrător în cultura plantelor, unde au învățat cum se plantează, când se plantează și ce lucrări se fac”, a povestit Cristian Nica, președintele asociației.
Cele 15 familii și-au pus profitul la bătaie pentru achiziționarea furtunelor pentru picurare, a foliilor pentru culturi și chiar a unui motocultor. De asemenea, tot din profitul obținut urmează să fie achiziționate încă două solarii, care vor fi administrate de alte două familii.
Pentru ca profitul obținut să fie mai mare, oamenii vor să aducă pe piață cu produse inedite. Au de gând să facă chipsuri din legume.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro