Dekalb Smart este platforma pe care își pot regla în doar câteva minute și o pot monitoriza din satelit în cazul intemperiilor de orice natură.
„Aplicația a fost gândită să fie foarte simplă, tocmai pentru a nu ne ține foarte mult în fața calculatorului și pentru a ne oferi cele mai bune soluții într-un timp cât mai scurt. Ca în orice aplicație trebuie să creăm un cont și în primă fază va trebui să introducem o adresă de email și parolă și ne-am creat contul. Următorul pas este să ne introducem parcelele”, a declarat pentru Libertatea, Daniel Stanciu, director Marketing și Strategie al Monsanto România, Bulgaria și Rep. Moldova.
Fiecare fermă fie că este mică sau mare are mai multe sau mai puține parcele. Terenurile în România sunt foarte fragmentate, iar acest lucru înseamnă o muncă de marcare destul de mare.
Cum se introduc datele despre plantație
„Ori le introducem noi manual și delimităm colțurile parcelei și le identificăm și le denumim. Ori dacă este deja informația în calculatoarele fermei doar importăm datele în sistem. Așa se populează aplicația Dekalb Smart cu toate parcelele pe care noi le avem în acest moment în utilizare”, mai spune specialistul.
Următorul pas este să identificăm pe parcela respectivă și să menționăm în aplicație tipul de sol pe care îl avem în acea zonă: nisipos, aluvionar, argilos. În funcție de asta, știm exact și reducem foarte mult filtru pentru recomandarea respectivă în ceea ce privește densitatea. După ce am introdus tipul de sol, băgăm dacă este irigat sau neirigat, aceasta fiind un alt filtru de care trebuie să trecem.
Se stabilește densitatea porumbului la hectar
Apoi, apare întrebarea dacă știm hibridul pe care l-am cultivat. Dacă fermierul nu știe, specialiștii îi pot face o recomandare în funcție de perioada de vegetație pe care o are în fermă, dar dacă știe, pur și simplu selectează din lista de produse pe care noi o menționăm.
„Recomandarea de densitatea, automat, este generată o anumită valoare, să spunem, 75.000 de boabe germinabile la hectar și numărul de saci pe care trebue să-l utilizeze pentru a semăna parcela pe care a introdus-o în această platformă. 5, 10, 20 sau un hectar”, mai spune oficialul Monsanto. În funcție de asta se face un calcul al cantității pe care trebuie să o comande. Aceasta este varianta freemium, valabilă pentru absolut toată lumea.
„Noi facem,în momentul acesta recomandare fermierilor, parcelă cu parcelă. Dar noi mai avem și varianta Silver a aplicație de care au parte cei care deja au lucrat și au achiziționat de la noi semințe. Aceasta cuprinde și imaginea satelitară. Cu ajutorul acesteia putem vedea parcela în anumite nuanțe de verde, care în funcție de intensitatea culorii, adică dacă este verde totul este bine, dar dacă parcela este negru sau gri, este clar că acolo avem o problemă. În aceste cazuri, dacă se mai poate face ceva intervenim”, spune Daniel Stanciu.
Recolte cu 30% mai mari
Adică în cazul în care este o băltire, după ploi abundente și vedem la timp pe hartă, fermierul poate merge și face o drenare. Dacă afli de asta de abia când se apropie recoltatul deja a pierdut o parte din producție.
În principiu, cei care au folosit aceasta aplicație au avut o creștere de producție la hectar de câteva zeci de procente. În România, media recoltei la hectarul de porumb a fost de puțin peste 5 tone, iar pentru cei care au folosit aplicația s-a apropiat de 7,4 tone. De anul viitor, această aplicație va fi atât de performantă încât va putea stabili densitatea însămânțării la metru pătrat, nu la parcela așa cum o face acum.
În momentul de față, aplicație nu este disponobilă decât pe tabletă și laptop, în perioada următoare urând să fie disponibilă și pentru telefon.