Au apus de mult vremurile în care ogoarele ţării erau pline de grâne, iar grădinile ţăranilor erau ticsite cu roşii, vinete, ardei sau alte legume româneşti pe care le cumpăram la preţuri extrem de mici. Politica total ineficientă din ultimii 20 de ani din agricultură a făcut ca acest domeniu să fie acum aproape falimentar. Astfel, România importă alimente în valoare de 3,7 miliarde de euro anul, în timp ce vecinii noştri bulgari nu depăşesc jumătate din această valoare.
„Trei milioane de hectare rămân nelucrate anual. Predomină agricultura de subzistenţă, care este extrem de învechită. Încă mai sunt zone unde se ară cu boul şi cu plugul de lemn”, a axplicat pentru Realitatea.tv, Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar. Printre produsele care se aduc în România din ţări precum Turcia, Grecia, Italia sau Austria, şi care pot fi cultivate în România, sunt roşiile, cartofii, merele, castraveţii. Totodată, brânza, carnea de porc sau pasăre sunt importate din ţări nordice. „Aceste produse vin la preţuri mult mai mici comparativ cu preţurile din România. Piaţa este liberă”, a mai spus Nicolae.
Nici la capitolul exporturi nu stăm bine. România a exportat anul trecut alimente în valoare de peste trei miliarde de euro, ceea ce reprezintă puţin peste 6% din valoarea totală a exporturilor. Polonia, de exemplu, a exportat alimente în valoare de 13 miliarde de euro.