Anul acesta, toate cele cinci SIF-uri (Banat-Crișana, Moldova, Transilvania, Muntenia și Oltenia) vor acorda acționarilor dividende aferente anului financiar 2015, spre deosebire de alți ani, în care profitul a fost alocat dezvoltării. Valoarea dividendelor/acțiune, aprobate deja în adunările generale ale acționarilor, și care urmează a fi acordate în acest an de fiecare dintre cele cinci SIF-uri, precum și data la care vor începe plățile, sunt redate în tabelul alăturat.
Valoarea dividendelor acordate de cele cinci SIF-uri în acest an și data la care încep plățile către acționari
SIF Lei/acțiune Data demarării plăților
Banat-Crișa 0,1098 06.09.2016
Moldova 0,0450 30.06.2016
Transilvania 0,02653 28.10.2016
Muntenia 0,0450 08.09.2016
Oltenia 0,1300 03.10.2016
SURSA: Hotărârile adopate recent de AGA de la cele cinci SIF
Plata nu se mai face prin Poștă
În privința modalităților de plată, acestea nu diferă mult de la o societate la alta. Un lucru e sigur: nu mai aștepta să primești banii prin Poștă! SIF-urile au renunțat la această formă de plată. De regulă, plata se face acum, fie prin intermediul Depozitarului Central, fie direct printr-o bancă cu care SIF-ul respectiv are încheiat un contract în acest scop. De exemplu, SIF Muntenia plătește dividendele prin Banca Comercială Română (BCR), SIF Moldova, prin Banca Transilvania, SIF Transilvania, prin CEC Bank, SIF Oltenia, prin BCR și SIF Banat Crișana, prin Banca Transilvania. Băncile îți dau banii în numerar, doar pe baza Cărții de Identitate
Ridică-ți banii în fiecare an!
O precizare importantă: unele SIF-uri au hotărât că cei care nu își ridică dividendele timp de trei ani consecutivi, nu vor mai primi aceste dividende, ele fiind „prescrise”(mai exact, confiscate). Așadar, dacă nu ți-ai ridicat dividendele în ultimii trei ani (2013, 2014 și 2015), solicită și plata acestora, altfel le vei pierde definitiv. Pe de altă parte, dacă ești moștenitorul unor astfel de acțiuni (de la părinți sau de la alte rude decedate), nu vei primi dividendele aferente, decât dacă îți faci succesiunea și urmezi toate procedurile necesare, cerute de Depozitarul Central, pentru a-ți trece acțiunile pe numele tău.
Muntenia și Moldova continuă să confiște dividendele neridicate
În acest an, SIF Muntenia prescrie (confiscă) acțiuni în valoare de 63.407.818,10 lei, sumă aproape de două ori mai mare decât suma totală alocată dividendelor (36.216.643 lei ) și aproape egală cu întregul profit realizat de SIF Muntenia în 2015, și anume, 63.855.737 lei. Și SIF Moldova a hotarât în AGA prescierea dividendelor aferente anul 2012, dacă nu vor fi ridicate până la data de 10. 06. 2016, fără să precizeze suma totală ce urmează a fi confiscată. Legea de înființare și funcționare a acestor societăți, inițial, sub forma Fondurilor Proprietății Private (FPP), devenite, ulterior, Societăți de Investiții Financiare (SIF), prevedea ca aceste dividende neridicate să se transforme, automat, în acțiuni, mărind astfel portofoliul deținătorilor respectivi, nicidecum să fie confiscate. De aceea, este curios cum a fost posibil ca, printr-o simplă hotărâre a adunării generale a acționarilor (AGA) de la SIF, să fie modificată o lege organică!