Penalizările sunt de 0,2% pe lună
De menţionat că dările către stat sunt mai mari ca anul trecut. Bucureştenii din sectorul 3, de exemplu, au de plătit impozite cu 27% mai mari. Concret, cu reducerea de 10% cu tot, impozitul pentru o garsonieră de nici 40 mp ajunge la 113 lei, cu circa 30 de lei mai mult decât anul trecut. Timişorenii vor plăti şi ei impozite cu 25% mai mari.
La Reşiţa şi la Deva, impozitele pe locuinţe au fost menţinute la nivelul anului trecut, iar plăţile încep de lunea viitoare. La Tecuci, primăria a mărit cota la nivelul maxim admis, aşa că locuitorii vor plăti cu 150% mai mult. La Arad şi Câmpina, impozitul creşte cu 50%. Atenţie, cei care nu achită dările către stat la timp vor fi nevoiţi să plătească o penalizare de 0,2% pe lună din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate.
Impozite clădiri rezidenţiale
Codul Fiscal stabileşte creşterea valorii de impozitare la 1.000 de lei pe metrul pătrat, dar dă posibilitatea primăriilor să aleagă cota de impozit între 0,08 şi 0,2%. Turda – creşte cu 275% Tecuci – creşte cu 150% Arad – creşte cu 50% Bucureşti, Cluj, Timişoara – creşte cu 25% Satu Mare – 17,5% Braşov, Târgu Mureş, Târgu Jiu – 12,5 % Iaşi, Constanţa, Craiova – 0% (Sursa: studiu realizat de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa alături de expertul contabil Robert Croitoru)
Cu cardul e mai rapid
Taxele locale se plătesc anual, în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie. Cei care nu vor să mai piardă ore la coadă la casieriile primăriilor sau la oficiile poştale le pot plăti prin ordin de plată la banca la care au cont, dar şi online, prin internet banking sau prin ghiseul.ro. În plus, în cinci oraşe – Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa – impozitele pot fi plătite şi la mall, cu cardul, la fel de simplu cum se plătesc cumpărăturile.
La sfârşitul anului trecut, peste 110 primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platforme proprii. De menţionat că nu se percepe comision (sau, mai precis, se percepe, dar îl plăteşte statul), iar operaţiunea durează 5 minute.
Cât timp pierde în fiecare an un plătitor român de taxe ca să-şi achite toate dările? 200 de ore, dacă are şi ghinionul să aibă o firmă – au calculat consultanţii de la PricewaterhouseCoopers, în raportul lor anual privind plata taxelor în întreaga lume.