Cele patru mari bănci grecești, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank și Eurobank, sunt prezente și pe piața din România.
Îngrijorările cu privire la stabilitatea sistemului bancar elen, care depinde în întregime de finanțarea oferită de Banca centrală pentru a putea funcționa, au crescut în ultima săptămână după ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor că Guvernul de la Atena va impune restricții asupra mișcărilor de capital.
‘Draghi l-a asigurat pe Tsipras că sistemul bancar este în siguranță atâta timp cât Grecia este în program, a declarat oficialul elen după reuniunea de la Bruxelles între Mario Draghi și Alexis Tsipras. Cu toate acestea, Draghi a subliniat importanța ca Grecia să ajungă la un acord cu creditorii internaționali, printre care se numără și BCE, înainte de expirarea actualului program de asistență, în data de 30 iunie, informează Agerpres.
Tot luni, Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată băncilor grecești cu două miliarde de euro, aceasta fiind a treia majorare decisă în decurs de șase zile.
Speranțele cu privire la un acord între Grecia și creditorii săi au crescut luni după ce autoritățile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de președintele Consiliului European, Donald Tusk. Conținutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuțiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, prețul electricității și restabilirea ‘normalității în ceea ce privește dreptul la un loc de muncă.
De asemenea, Donald Tusk a anunțat că o nouă reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a obține un acord între Grecia și creditorii săi și a evita intrarea acestei țări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.
În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârșitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranșe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, și ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News