Frigiderul poate deveni raiul bacteriilor
Deşi pare paradoxal, frigiderul poate deveni raiul bacteriilor, dacă nu iei măsurile necesare pentru evitarea acestei situaţii. Pe lângă Salmonella, E.coli sau mucegai, în frigider se pot dezvolta bacterii de Listeria, responsabile pentru îmbolnăvirea cu Listerioză – afecţiune transmisibilă prin alimente contaminate.
Zonele din frigider cel mai expuse la infestare sunt sertarele/ lăzile de jos pentru fructe şi legume, suportul pentru ouă, dar şi sertarele în care se păstrează carnea şi produsele din carne. De aceea, dacă nu ai făcut-o deja, este absolut necesar să speli frigiderul înainte să îl încarci. Apoi, nu depozita în acelaşi sertar fructele şi legumele nespălate cu cele curate.
Aşază carnea, produsele din carne, peştele sau fructele de mare astfel încât să previi scurgerea sângelui peste celelalte produse din frigider. Dacă totuşi ţi se întâmplă să se scurgă în frigider sânge sau alte lichide, spală imediat locul cu apă caldă şi detergent de vase, iar pentru a elimina mirosurile şterge interiorul frigiderului cu o soluţie din 250 ml apă şi două linguri de bicarbonat de sodiu. Foarte eficientă este soluţia cu argint coloidal, substanţă care, s-a dovedit ştiinţific, distruge peste 650 de bacterii, ciuperci şi virusuri. Pe de altă parte, asigură- te că recipientele cu lichide (lapte, smântână, iaurt, supe sau altele asemenea) sunt bine închise, înainte de a le intoduce în frigider.
Spală bine suporturile de vase
Suporturile de vase, de cuţite şi de diverse ustensile de bucătărie pot găzdui bacterii, dacă nu sunt bine curăţate şi întreţinute. De exemplu, suportul de lemn pentru cuţite poate găzdui spori de mucegai. Pentru a preveni acest lucru, spală bine cuţitele şi nu le introduce în suport înainte de uscarea completă a acestora. Periodic, dezinfectează aceste suporturi, clăteşte-le cu apă caldă şi lasă-le la uscat, cu gura în jos, pe un un prosop curat şi uscat.
Curăţă temeinic toate aparatele
Şi aparatele de bucătărie, precum blenderul sau robotul, pot găzdui diverse bacterii (în urma unor studii, au fost găsite bacterii de Salmonella şi E.coli) dacă nu sunt bine curăţate, după fiecare întrebuinţare. De aceea, spală bine aparatul după ce îl foloseşti. Înlătură cuţitul şi celelalte piese demontabile, spală-le cu grijă, bucată cu bucată, şi nu le monta imediat, ci lasă-le la uscat pe un prosop de bucătarie curat. Nu doar aparatele electrice, ci şi celelalte ustensile de bucătărie, precum spumiera sau polonicul, trebuie spălate şi întreţinute curate, pentru a nu deveni gazde ale diverselor bacterii.