Alte tradiţii şi superstiţii
Ce îmbraci. Oricare ar fi preferinţele tale cromatice, ca să fii iubit în noul an, ştii deja că trebuie să porţi şi ceva roşu: lenjeria intimă de culoarea focului este regulă generală pentru femei, iar bărbaţii pot arbora lejer o cravată roşie sau măcar cu picouri stacojii, un boboc de trandafir la rever şi alte variaţii pe aceeaşi temă.
Ce pui pe masă. Tradiţia occidentală a curcanului la cuptor tinde să împingă într- un con de umbră neaoşa friptură de porc. Dar sfatul nostru este să te întorci… la origini: în vechile credinţe româneşti, carnea de porc servită de Anul Nou aduce noroc. Ea ar trebui însoţită de o mâncărică de linte – o ciudăţenie în ziua de azi, dar care avea rostul ei: boabele de linte simbolizează belşugul material şi sufletesc.
Aceeaşi semnificaţie o au, mai nou, şi alte alimente cu boabe – strugurii şi smochinele -, aşa că şi ele îşi pot găsi locul pe masa festivă. Şi nu uita de preparatele din peşte, ca să treci pe lângă necazuri aşa cum înoată el în apă!
Nu arunca norocul din casă! Nu ai apucat să faci curăţenie şi te bate gândul să dai cu mătura, să bagi aspiratorul? Bătrânii ţi-ar spune că, odată cu praful şi cu săculeţul cu gunoi menajer, arunci şi norocul din casă. Interdicţia este valabilă şi pentru ziua de 1 ianuarie.
Cu cine te săruţi sub vâsc?
Cu “jumătatea” sau cu “tot clanul”? Obiceiul împământenit dă prioritate partenerului/ partenerei. Dar e frumos (şi recomandat) să repeţi gestul cu toţi cei prezenţi: de vreme ce ai ales să petreceţi Revelionul împreună, înseamnă că vreţi să aveţi relaţii bune şi în anul care vine. Or, vâscul asta face: garantează fericirea şi norocul.
Sus paharul! Neapărat plin! Aşa trebuie să te găsească a 12-a bătaie a gongului, ca să intri într-un an vesel, fără griji. Iar în cealaltă mână trebuie să ţii “bunul” pe care ţi-l doreşti cel mai tare: bani sau mâna persoanei dragi.
Fără lacrimi! Este firesc să te năpădească emoţiile, în astfel de clipe, dar abţine- te! Chiar şi lacrimile de fericire atrag un an cu agitaţie şi stres.