În primul rând, nu folosi pentru căldură aparate gen reşou sau aerotermă cu foc deschis, cu elementele incandescente descoperite, neprotejate. Orice adiere (curentul de la o uşă deschisă sau de la un geam) poate arunca pe aceste elemente incandescente o bucată de hârtie sau alt material inflamabil, de la care se poate declanşa un incendiu devastator.
Nu dormi cu aragazul aprins!
Dacă, la nevoie (deşi nu este indicat acest lucru), pentru a suplini lipsa de căldură din apartament, aprinzi totuşi aragazul, ai grijă ca deasupra şi în preajma lui să nu existe nici un fel de materiale inflamabile. Pe de altă parte, nu lăsa aragazul nesupravegheat şi nu dormi cu el aprins, pentru că oricând poate apărea o defecţiune în reţea şi rişti să mori intoxicat cu gazele nearse, scurse după repornirea instalaţiei.
Pentru reparaţii, apelează la specialişti
Nu te apuca să-ţi montezi singur o instalaţie de încălzire, o centrală sau un boiler. Chiar dacă te costă ceva bani, solicită ajutorul unui specialist sau al unei firme autorizate, pentru că viaţa e mai scumpă decât toate. De asemenea, dacă ai cel mai mic dubiu asupra funcţionării instalaţiei, apelează la meseriaşi şi fă verificările necesare. Nu încerca să depistezi singur eventualele scurgeri de gaze, folosind bricheta sau lumânarea. Fă apel la firma distribuitoare sau la o firmă agreată de aceasta, care dispun atât de specialişti, cât şi de aparatura necesară pentru depistarea şi remedierea unor posibile defecţiuni. În situaţia în care, într- adevăr, simţi un miros caracteristic de gaze, procedează în felul următor: stinge toate focurile, deschide larg uşile şi ferestrele, nu aprinde lumina şi nu manevra nici un aparat electric. Apoi anunţă firma de distribuţie cu care ai contractul. Până la sosirea echipei de intervenţie, nu sta în încăperea respectivă şi lasă geamurile deschise.
Verifică, periodic, coşurile
Verifică, din când în când, coşurile de evacuare, chiar dacă le-ai curăţat la începutul sezonului rece. Între timp, acestea se pot obtura din diferite cauze (de exemplu, cuiburi de păsări sau de şobolani). Pentru asta apelează la un coşar profesionist sau la o firmă de profil (unele activează chiar în subordinea consiliului local). Nu încerca să rezolvi singur problema, prin fel de fel de improvizaţii.
Nu băga orice în sobă
Dacă te încălzeşti cu sobe, pe lemne sau cărbune, nu arunca cenuşa oriunde, ci goleşte-o într- un loc special amenajat. Nu băga în sobă diverse materiale, din plastic sau cauciuc, pentru a face economie la lemne, pentru că astfel de materiale ard repede, cu un exces de flacără şi pot emana gaze toxice sau pot produce chiar explozii. Dacă ai centrală termică proprie, nu depozita în acel spaţiu materiale care nu au legătură cu exploatarea efectivă a acesteia, în special materiale inflamabile şi supraveghează permanent instalaţia, mai ales dacă în casă sunt copii şi/sau persoane în vârstă.