1. Memoria asociativă este cea mai bună metodă de păstrare în siguranţă a parolelor –
Gândeştete la parole diferenţiate pentru fiecare serviciu folosit online, de la e-mail-uri şi reţele de socializare până la site-uri de plăţi online. Poţi nota parolele şi într-o agendă pe care să o ţii într-un loc ştiut numai de ţine şi la care să apelezi când memoria îţi joacă feste. Există şi aplicaţii care stochează parole, dar cel mai bine este să îţi găseşti propriul algoritm de criptare. Poţi porni de la o parolă de bază, pe care să o adaptezi, adăugându- i cifre şi litere diferite de la un site la altul.
2. Foloseşte parole care înseamnă ceva pentru tine, dar care nu pot fi uşor ghicite.
Numele de fată al mamei tale sau numele animalului tău de companie sunt întrebări de securitate folosite de serviciile bancare şi de e-mail şi pot fi uşor găsite pe reţelele de socializare.
3. Nu ţine cont de gramatică atunci când îţi alegi parolele
Cercetări recente au arătat că gramatica, indiferent dacă e folosită corect sau greşit, oferă indicii hackerilor, deoarece restrânge posibilităţile de combinare a cuvintelor şi a propoziţiilor. De exemplu, o parolă cu mai multe substantive poate fi mai sigură decât una compusă pe modelul pronume-verbadjectiv- substantiv.
4. Evită repetarea parolelor şi a numelui de utilizator de la un cont la altul
Încearcă să fii impredictibil folosind parole de minimum zece caractere mixte: numere, simboluri, litere mici şi majuscule. Asigură-te că parola ta nu figurează pe lista celor mai înfricoşătoare parole publicată şi updatată anual de SplashData. “Jesus” şi “Ninja” s-au alăturat unor parole nesigure precum “password”, “123456” şi “12345678”.
5. Verifică setările de securitate ale browserelor pe care le foloseşti
Debifează opţiunea “remember passwords for sites”, care este în mod automat activată. Ea le permite hackerilor care profită de vulnerabilităţile browserului să îţi colecteze şi parolele. Nu uita să îţi menţii software-ul, sistemul de operarare şi soluţia antivirus updatate