Pentru fiecare căutare pe motorul de căutare Google se stochează date pentru aproximativ 2 ani. În primul rând, adresa de IP, pentru a se cunoaşte oraşul din care a fost efectuată căutare. Apoi, data şi ora cererii, iar în cele din urmă termenul căutat şi site-ul pe care s-a ajuns în urma căutării. Apoi, separat, browserul folosit şi un un fişier de recunoaştere pentru următoarea vizită pe care o faceţi pe acel site. În plus, Google va ţine minte dacă aţi fost mulţumit de căutare după ce va reţine şi al câtelea rezultat v-a fost de folos.

La ce sunt folosite aceste date?

Adresa IP face posibilă alegerea unor rezultate cât mai exacte pentru dumneavoastră, ca de exemplu zona în care vă aflaţi şi limba în care să fie afişată căutarea. Data, ora şi browser-ul sunt de folos operatorilor de internet pentru statisticile lor, iar site-ul pe care ajungeţi este util celor de la Google pentru a cunoasşte cât mai bine interesele celui care a efectuat căutarea.

Ce date nu ştie Google?
Google nu va şti niciodată, după o simplu căutare, numele vostru real, vârsta, sexul sau adresa decat dacă le aveţi specificate „la liber” pe un site,

Cum va afla Google mai multe despre mine?

Mai multe date despre dumneavoastră le va avea Google după ce efectuaţi căutări regulate, în funcţie de rezultatele obţinute.

Astfel, căutări de specialitate ar putea determina domeniul în care lucraţi. Exemplu: hărţi, foto, video, ştiri dintr-un anumit domeniu

Căutările de genul YouTube, Picasa, anumite blog-uri sau site-urile unor reţeşe de socializare ar putea să dea răspunsul la cum vă petreceţi timpul liber sau de relaxare pe internet

A treia categorie este cea a căutărilor strict pentru birou, ca de exemplu aplicaţii office, mail, calendar, etc.

O a patra categorie de căutări din care Google poate afla ceva despre dumneavoastră este cea a căutprilor software pentru diverse modele de telefon, de laptopuri, etc.

Pentru unele rezultate din cele patru categorii de mai sus trebuie să vă înregistraţi cu o adresă de e-mail şi uneori chiar cu numele real. Toate aceste date sunt colectate de Google, dar nu sunt făcute publice, ci folosite doar ca şi baze de date.

Cum aflu ce ştie Google despre mine?

Verificaţi în primul rând „Istoricul web” şi vedeţi ce site-uri aţi accesat şi astfel vă daţi seama cam ce ştie Google despre dumneavoastră.(www.google.com/history)

Apoi vedeţi ce produse Google utilizaţi şi ce date aveţi stocate în aceste aplicaţii. (de exemplu, numărul de e-mail-uri, cele mai uzitate adrese de la care primiţi mailuri sau la care trimiteţi)
(www.google.com/dashboard)

A treia categorie din care puteţi afla ce ştie Google despre dumneavoastră este cea a intereselor în căutări, estimarea grupei de vârstă şi sex din care faceţi parte. (www.google.com/ads/preferences)

 
 

Urmărește-ne pe Google News