De regulă, la originea acestei neplăceri se află o problemă de circulaţie sangvină, mai exact un aflux scăzut de sânge în extremităţi. Femeile sunt mai predispuse genetic decât bărbaţii la tulburările circulatorii, din cauză că au pielea mai subţire, dar şi o masă musculară mai mică. Alte posibile cauze ale picioarelor ca de gheaţă pot fi:
– deficitul de fier. Acest mineral este indispensabil transportării oxigenului în sânge, iar lipsa lui afectează negativ circulaţia sangvină, mai ales cea periferică;
– ciorapii prea strâmţi şi pantofii înguşti, pentru că “sugrumă” circulaţia;
– statul pe scaun vreme îndelungată, mai ales cu picioarele încrucişate;
– statul pe loc, în picioare;
– fumatul, fie el activ sau pasiv, pentru că nicotina duce la îngustarea vaselor de sânge;
– excesul de alcool, cafea sau zahăr;
– carenţele de vitamine;
– sedentarismul;
– stresul;
– dereglările hormonale.
TRATAMENTE
– Gingko biloba – e cel mai eficient dintre remediile naturiste. Ceaiul de gingko biloba se prepară astfel: se pun două linguriţe de frunze mărunţite la o cană de apă şi se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară. Se bea o cană pe zi ori până dispar neplăcerile. Există şi pastile cu gingko biloba în farmacii, dacă nu-ţi place ceaiul sau n-ai timp să-l prepari zilnic.
– Ceai de Păducel. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori sau de fructe mărunţite fin, la o cană cu apă clocotită (250 ml). După 10- 15 minute se strecoară. Se bea o cană pe zi timp de o săptămână. Se face pauză, apoi se reia tratamentul.
– Infuzie de păducel, talpagâştei, măceşe, urzică şi coadacalului în părţi egale. Se iau 4 linguri din acest amestec şi se prepară sub formă de infuzie, adăugând un litru de apă. După ce s-a răcit, se strecoară şi se consumă zilnic, până la ameliorarea senzaţiei de mâini şi picioare reci.
– Baie cu sare şi esenţe. Foloseşte o sare îmbogăţită cu ulei esenţial de rozmarin, muguri de pin, cimbru şi un pic de esenţă de terebentină (diluant pentru culori de ulei, îl găseşti în magazinele cu produse de pictură). Uleiurile esenţiale trebuie folosite în cantităţi foarte mici, fiindcă pot produce iritaţii.
– Saună, măcar o dată pe săptămână. Stimulează circulaţia, inclusiv pe cea periferică.
– Masajul. Foloseşte o cremă hidratantă şi aplic-o prin masaj pe tălpi şi degete, după baia de seară. Pentru mâini poţi face asta de mai multe ori pe zi.
– Gimnastică. Este suficient să faci 10 minute de gimnastică zilnic pentru a-ţi mobiliza şi încălzi mâinile şi picioarele. Pentru picioare ajută bicicleta şi mersul pe jos în ritm alert, fiindcă solicită tălpile.
TRUCURI DE ÎNCERCAT ACASĂ
Există o mulţime de dispozitive pentru încălzit mâinile şi picioarele, unele dintre ele foarte haioase. Le poţi încerca acasă.
1. Jucărie din pluş cu USB pentru încălzit mâinile – fancumpara turi.allshops.ro, 73,42 de lei.
2. Papuci de încălzit picioarele cu USB, fancumparaturi.allshops.ro, 52,88 de lei.
3. Încălzitor electric pentru picioare, www.ecristal.ro, 216 lei
4. Încălzitor mâini tip brichetă cu USB, www.zippo.ro, 114 lei.
5. Încălzitor de mâini tip plasture cu gel, www.pescar-expert. ro, 10,50 de lei.
6. Mănuşi cu USB care încălzesc mâinile, fancumparaturi. allshops.ro, 45 de lei.