Noul Cod Civil a menţinut dreptul la întreţinere al fostului soţ, prevăzut şi de vechiul Cod al Familiei (în prezent abrogat). În cazul divorţului, încetează regula generală care declară că soţii îşi datorează reciproc întreţinere. Adică aceştia nu mai sunt obligaţi să se susţină unul pe celălalt din punct de vedere economic. Însă, în anumite cazuri, fosta soţie poate beneficia de ajutor şi după divorţ. Iată care sunt aceste situaţii:
- Dacă fosta soţie se află în nevoie din cauza unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie sau în timpul căsătoriei, aceasta poate beneficia de o indemnizaţie de întreţinere.
- Fosta soţie poate beneficia de indemnizaţie şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la divorţ, însă numai dacă acest fapt este cauzat de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
- Cuantumul maxim al întreţinerii datorate este de până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei (adică fostul soţ), în raport cu mijloacele fostului soţ (venituri, în principiu) şi cu starea de nevoie a fostei soţii.
- Dacă divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, fosta soţie beneficiază de indemnizaţie doar timp de un an de la desfacerea căsătoriei.
Te recăsătoreşti? Pierzi banii
- Plata indemnizaţiei încetează prin recăsătorirea fostei soţii. În acest caz, intervine regula generală menţionată mai sus şi anume obligaţia de întreţinere reciprocă între soţi.
- Drepturile menţionate anterior sunt aplicabile şi fostului soţ (situaţie în care fosta soţie va trebui să suporte indemnizaţia soţului) şi sunt prevăzute în art. 389 din noul Cod Civil.