Vrei să nu ai o factură mare la întreţinere? Pune în practică sfaturile noastre. Dacă ţi-ai montat robinete termostatice, este important de ştiut că poţi reduce costurile reglând temperatura în apartament sau chiar opri complet căldura, când este cazul.
Avantajul robinetului termostatic
De exemplu, în camerele pe care nu le foloseşti permanent, sau dacă lipseşti de acasă un timp mai îndelungat, poţi închide complet robinetul termostatic, fără a exista riscul de a îngheţa instalaţia.
Acest tip de robinet este dotat cu un senzor similar celui de la frigider. Atunci când temperatura camerei scade sub 8 grade, robinetul se deschide automat, iar când temperatura ajunge la 10-12 grade, el revine la poziţia închis.
“Chiar şi în plină iarnă, dacă lipseşti mai multe zile de acasă, poţi închide toate robinetele la poziţia zero – dar, atenţie!, nu şi pe cele de intrare a apei în apartament – fără teama că va îngheţa instalaţia sau că vor avea de suferit pereţii”, ne-a spus Marian Şişu, directorul general al SC ISTA România, companie specializată în domeniu.
Revizii tehnice
Şi pentru cei care au centrale de apartament avem câteva sfaturi. În primul rând, faceţi la timp reviziile tehnice. Mai ales în preajma sezonului rece, este foarte important să fie pregătită centrala, pentru a funcţiona impecabil. Or, verificarea tehnică periodică şi realizarea reviziei sunt menite să conducă la prevenirea eventualelor neplăceri.
Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie făcută o dată la doi ani de către o societate autorizată în acest scop. Verificarea tehnică are o serie de avantaje, iar unul dintre ele constă tocmai în reducerea costurilor.
“Funcţionarea îndelungată sau în condiţii incorecte a unei centrale determină uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncţionalităţi care duc la creşterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, creşte consumul de gaze şi, implicit, se vor majora şi costurile”, a declarat, pentru Libertatea, Cătălin Drăguleanu, Country Manager la Ariston Thermo România.

Nu blocaţi caloriferele!

În fine, atât pentru cei cu centrală proprie, cât şi pentru cei racordaţi la sistemul centralizat, este important să nu blocaţi caloriferele cu obiecte precum draperii groase, piese de mobilier sau alte lucruri care reţin căldura.
Nu în ultimul rând, nu neglijaţi izolarea geamurilor, a uşilor şi chiar a pereţilor exteriori, aceştia fiind sursa celor mai mari pierderi de căldură din locuinţe, indiferent de sistemele de încălzire.
Un studiu efectuat de Liga Asociaţiilor de Proprietari “Habitat” şi Asociaţia Română pentru Locuinţe “Casa Plus” împreună cu Radet a relevat faptul că, în blocurile reabilitate termic, costurile locatarilor pentru întreţinere au scăzut consistent, comparativ cu cele înregistrate la blocurile încă nereabilitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News