Fără hotărâre judecătorească

Potrivit actului normativ, persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, conform reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea integrală a acesteia (iniţial, puteau fi solictaţi doar banii plătiţi în plus, în cazul în care taxa auto era mai mare decât timbrul de mediu), fără a mai fi nevoie să deschidă acţiune în instanţă (inclusiv dacă acţiunile iniţiate se află încă în derulare), iar banii vor fi primiţi înapoi în rate, în cuantum de 20 la sută din suma cuvenită, pe parcursul a cinci ani.
Cererile-tip trebuie depuse după data de 15 octombie a.c, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (unităţile teritoriale) sau la Administraţia Fondului pentru Mediu, după caz.
Cererile trebuie soluţionate în maximum 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii trebuie informaţi în cel mult zece zile de la emiterea deciziei de returnare a banilor.

Dobânzi şi actualizarea sumei

De precizat că statul îţi va achita şi dobânda cuvenită pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi data rambursării acesteia. În plus, taxa achitată, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale vor fi actualizate cu indicele preţurilor de consum (rata inflaţiei), publicat de Institutul Naţional de Statistică, la data emiterii deciziei de restituire.
Pe de altă parte, trebuie ştiut că eşti îndreptăţit să soliciţi restituirea banilor doar dacă ai achitat taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu (este vorba de perioada 2007 – martie 2013, atunci cand statul a aplicat, în mod succesiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule).
Aşadar, timbrul de mediu a rămas în vigoare, astfel că toţi cei care au plătit această taxa din martie 2013 şi până în prezent nu mai pot cere restituirea.

Cum va fi plătit în continuare timbrul de mediu

Actul normativ clarifică, totodată, situaţiile în care proprietarii de autoturisme vor plăti în continuare timbrul de mediu. Concret, această taxă va trebui plătită în cazul vânzării unei maşini pentru care Fiscul a emis o decizie de restituire a taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante.
Timbrul de mediu se va plăti o singură dată, în următoarele cazuri: la prima înmatriculare în România; la reintroducerea în circulaţie a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului; la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platită taxa; la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus, în instanţă, restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante.

Urmărește-ne pe Google News