Impozitul pe proprietate se calculează potrivit Codului Fiscal, în funcție de categoria terenului (arabil, pășune, livadă etc) și se achită anual, la primărie. El are regimul celorlalte impozite anuale (casă, mașină) și dacă îl achiți pînă la 31 martie în anul respectiv, beneficiezi de o reducere de 10 la sută.

Impozit de 16% pe venitul estimat

Celălalt impozit, de 16% pe venitul agricol, a fost introdus în 2013 și este stabilit pe baza normelor de venit estimat, nu pe venitul efectiv realizat. Aceste norme sunt stabilite anual de autorități, în funcţie de produsele cultivate. Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de direcțiile agricole, pe baza metodologiei stabilite de Guvern, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică. Însă, până la această dată, doar câteva județe au transmis la ANAF veniturile estimate pentru 2016, în baza cărora se va calcula impozitul. De exemplu, pentru terenurile din județul Mehedinți, norma de venit pentru culturile de cereale, în 2016, este de 270 de lei/ha, în Vâlcea de 208 lei/ha, în Gorj 210 lei/ha, în Dolj 230 lei/ha, iar în Bistrița Năsăud de 314 lei/ha. Așadar, în județul Mehedinți, impozitul pe venitul agricol va fi de 43,20 lei/ha pentru culturile vegetale(grâu, orz, porumb, soia etc), în județul Vâlcea de 33,28 lei/ha ș.a.m.d.

CASS de 5,5%

Dar, pe lângă cota de 16 la sută, trebuie achitată și contribuția la asigurările publice de sănătate(CASS), de 5,5 la sută din venitul estimat. De exemplu, în Mehedinți, la cei 43,20 lei, se vor adăuga 14,85 lei, rezultând un impozit total de 58 de lei/ha. În fiecare an, trebuie să depui declaraţiile cu terenul lucrat, până la data de 25 mai, şi să plătești impozitul după ce încasezi banii din producţie, în două tranşe: 50% până la data de 25 octombrie și 50% până la data de 15 decembrie. Pentru întârzieri, vei plăti penalitățile prevăzute de Codul Fiscal. Dacă ai dat terenul în arendă sau în asociație impozitul va fi achitat de arendaș/asociație și reținut, în mod proporțional, de la fiecare proprietar.

Cine nu plătește impozit

Nu trebuie să plătești impozit pentru terenul necultivat, nici pentru suprafeţele cultivate cu plante furajere, graminee şi leguminoase destinate producţiei de masă verde, precum şi pentru păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor din gospodărie. De asemenea, nu plătești impozit pe venit dacă: suprafața cultivată cu cereale este mai mică de 2 ha, cu tutun mai mica de 1 ha, cu legume mai mica de 0,5 ha ș.a.m.d (vezi tabelul). Așadar, pentru a plăti mai puțin sau chiar deloc acest impozit, programează-ți culturile în fiecare an, în așa fel, încât să nu depășești aceste limite.

 

Suprafețele până la care nu se plătește impozit pe venitul agricol

Produse vegetale Suprafaţă
Cereale până la 2 ha
Plante oleaginoase până la 2 ha
Cartof până la 2 ha
Sfecla de zahăr până la 2 ha
Tutun până la 1 ha
Hamei pe rod până la 2 ha
Legume în câmp până la 0,5 ha
Legume în spaţii protejate până la 0,2 ha
Leguminoase pentru boabe până la 1,5 ha
Pomi pe rod până la 1,5 ha
Vie pe rod până la 1 ha
Arbuşti fructiferi până la 1 ha
Flori şi plante ornamentale până la 0,3 ha

 
 

Urmărește-ne pe Google News