Conform Legii nr 56/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de cel puţin 16 ani, care în maximum 60 de zile de la absolvire nu-şi găsesc un loc de muncă, potrivit pregătirii lor profesionale, pot solicita acordarea unei indemnizaţii de şomaj.
Absolvenți la stat sau la privat
Potrivit avocat.net, au acest drept toate persoanele care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii în cadrul unei instituţii de învăţământ, indiferent că aceasta este de stat sau particulară. Concret, Legea nr 56/2002 prevede: „În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat, în condiţiile legii”. Dar, pot primi bani de șomaj şi absolvenţii care obţin unele venituri din activităţi autorizate, dacă acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), care în prezent este de 500 de lei.
Actele necesare
Cererea pentru șomaj trebuie depusă, în termenul legal, la agenţia teritorială pentru ocuparea forței de muncă sau la alţi furnizori de servicii de stimulare a ocupării forţei de muncă. Dar, atenție! Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) precizează: „Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj”. Pe lângă cererea-tip, completată la fața locului, trebuie depuse la agenție trei documente: actul de identitate (original şi copie), actul de studii/calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii (original şi copie) și o adeverinţă medicală, din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.
Indemnizația: 250 de lei pe lună, timp de 6 luni
Indemnizaţia de şomaj se acordă timp de jumătate de an şi este o sumă fixă lunară, reprezentând 50% din valoarea ISR, adică 250 de lei. Așadar, este vorba de aun ajutor financiar total, în sumă de 1.500 de lei. În plus, potrivit Legii nr. 76/2002, odată înregistrat la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă, vei benficia de informare şi consiliere profesională, de medierea muncii, de formare profesională sau chiar de „consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri”. De reținut că ajutorul de şomaj este acordato singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmezi deja o altă formă de învăţământ, nu vei mai primi indemnizaţia de șomaj.